Business & Finance Πέμπτη 7/12/2023, 17:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ο προϋπολογισμός του 2024 δεν θα ψηφιστεί φέτος

Γερμανία: Ο προϋπολογισμός του 2024 δεν θα ψηφιστεί φέτος

Το 2009 όταν κατοχυρώθηκε το «φρένο χρέους» στο γερμανικό σύνταγμα, θεωρήθηκε νίκη για τη δημοσιονομική σύνεση και αλλαγή σελίδας από τις σπατάλες του παρελθόντος. 

Με βάση το παραπάνω, το δικαστήριο μπλόκαρε τη μετακίνηση 60 δισ. ευρώ -από χρέος της πανδημίας το οποίο δεν είχε χρησιμοποιηθεί- προς ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τώρα, οι βουλευτές προσπαθούν να βρουν πώς θα κλείσουν την «τρύπα» στα κρατικά ταμεία.

Αυτός είναι και ο λόγος που το σχέδιο του καγκελάριου Όλαφ Σολτς για έγκριση του προϋπολογισμού του 2024 πριν από το τέλος του έτους απέτυχε, καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα BILD στην ηλεκτρονική της έκδοση, η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κάτγια Μαστ ενημέρωσε τους βουλευτές με εμπιστευτικό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα. «Αν και έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να το πετύχουμε, ο προϋπολογισμός για το 2024 δεν μπορεί να ψηφιστεί εγκαίρως φέτος», ανέφερε η κυρία Μαστ.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD), ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) συνεδρίαζαν ως αργά χθες το βράδυ χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Να σημειωθεί πως με την ψήφιση του προϋπολογισμού σε εκκρεμότητα, το νέος έτος θα καλύπτονται αυτόματα μόνο οι υποχρεωτικές δαπάνες του κράτους, μισθοί, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Οι υπόλοιπες δαπάνες θα υποβάλλονται προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Στα 24 δισ. ευρώ υπολογίζεται η «τρύπα» στον προϋπολογισμό

Γερμανία: Πώς το «φρένο χρέους» έσπασε τον προϋπολογισμό

Γερμανία: Αγώνας δρόμου για τον προϋπολογισμό – Κίνδυνος κυβερνητικής κρίσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News