Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Απειλεί με βέτο τις προτάσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Ιταλία: Απειλεί με βέτο τις προτάσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Έτοιμη να θέσει βέτο στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε. εμφανίζεται η Ιταλία, στην περίπτωση που οι εταίροι της συνεχίσουν να επιμένουν σε μια συμφωνία που τιμωρεί την υπερχρεωμένη ιταλική οικονομία, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Reuters, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. 

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης τέθηκε σε αναστολή το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε αναθεωρημένη εκδοχή την επόμενη χρονιά. Οι πηγές αναφέρουν ότι η Ιταλία δεν προτίθεται να επικυρώσει τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), χωρίς μια ικανοποιητική συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες. 

Πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι θα προτιμούσε να διατηρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο, ώστε να μη δώσει τη στήριξή της σε ένα πακέτο που θα είναι ακόμα πιο αυστηρό για την Ιταλία. 

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. προβλέπουν ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος μέχρι 60% του ΑΕΠ. Όσες κυβερνήσεις δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες υπόκεινται σε πειθαρχικά μέτρα.

Η Κομισιόν έχει προτείνει μια περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής τεσσάρων έως επτά ετών για τις κυβερνήσεις που υπερβαίνουν τα όρια αυτά.

Ωστόσο, η Γερμανία ζητά οι χώρες με μεγάλο χρέος όπως η Ιταλία να μειώνουν το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Οι πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες αλλά από το 2027 και έπειτα. Και αυτό, επειδή τα κοστοβόρα δημοσιονομικά κίνητρα για την ανακαίνιση κατοικιών που ψηφίστηκαν από τους προκατόχους της Μελόνι, Τζουζέπε Κόντε και Μάριο Ντράγκι θα περιορίσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια κινήσεων της ιταλικής κυβέρνησης. 

Η κυβέρνηση της Μελόνι ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2022 και κατήργησε τα προγράμματα παροχής κινήτρων στα τέλη του 2022, όμως αξιωματούχοι αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν να κάμπτουν τα δημοσιονομικά τα επόμενα χρόνια. 

Οι ίδιοι αξιωματούχοι διαμαρτύρονται ότι το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης χρέους εξαιτίας των επιτοκιακών αυξήσεων της ΕΚΤ και των υποχρεώσεων που σχετίζονται με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης ασκούν πιέσεις στα οικονομικά της Ιταλίας. Σύμφωνα με προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, το ΑΕΠ της χώρας θα παρουσιάσει ανάπτυξη χαμηλότερη από 1% φέτος και το επόμενο έτος. 

Ο νέος γύρος συζητήσεων για τους δημοσιονομικούς κανόνες από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ. θα λάβει χώρα στις 7 – 8 Δεκεμβρίου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η ισπανική πρόταση – Πού γέρνει η πλάστιγγα

Το παζάρι για νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και οι φόβοι της Ελλάδας

Ecofin: Θα συζητήσει για το χρέος και τις επενδύσεις – Δεν επίκειται άμεσα συμφωνία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News