Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 18:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι γίνεται με το bitcoin, τον χρυσό και τη Fed;

Τι γίνεται με το bitcoin, τον χρυσό και τη Fed;

Ιδιαίτερα καλή είναι η εβδομάδα που διανύουμε για τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς ο χρυσός και το bitcoin έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά ρεκόρ – και είναι μόλις Τετάρτη. Αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί πριν βιαστούν να επενδύσουν. Αλλωστε, όπως λέει και το ρητό, «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός». 

Τι συμβαίνει: Η τιμή του bitcoin ξεπέρασε τα 44.000 δολάρια νωρίς την Τετάρτη. Δεν ήταν κοντά σε αυτό το επίπεδο από την άνοιξη του 2022. 

Η πρόσφατη άνοδος των κρυπτονομισμάτων είναι αποτέλεσμα της αισιοδοξίας των επενδυτών ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια το 2024 και ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) θα εγκρίνει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που θα διαπραγματεύεται στο bitcoin, διευκολύνοντας τους κύριους επενδυτές να εμπλακούν. Η SEC έχει προθεσμία μέχρι τις 10 Ιανουαρίου για να εγκρίνει την αίτηση.

Οι τιμές του χρυσού, εν τω μεταξύ, ανέβηκαν σε ένα πρωτοφανές υψηλό των 2.135,40 δολαρίων τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τις μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed. Οι τιμές μειώθηκαν την Τρίτη, αλλά η αξία του χρυσού παραμένει αυξημένη.

Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων και των πολύτιμων μετάλλων ήταν υπερβολικά ενθουσιώδεις την Τρίτη, ισχυριζόμενοι ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η αυγή μιας νέας εποχής, μια αναζωπύρωση για την επένδυση σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο John Reade, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, μια ένωση παραγωγών χρυσού, δήλωσε στο CNN ότι, με τους επενδυτές να προβλέπουν αρκετές μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν «ενδεχομένως» να εκτιναχθούν πάνω από το υψηλό ρεκόρ της Δευτέρας.

Αλλά λίγες μέρες δεν είναι ικανές να αλλάξουν τα δεδομένα, με τους υποστηρικτές να είναι ίσως λίγο περισσότερο αισιόδοξοι σε σχέση με την πραγματικότητα, σύμφωνα με το CNN. 

Να γιατί.

Δεν καταβάλλονται επιτόκια για τον χρυσό: Ναι, ο χρυσός σημείωσε τεχνικά υψηλό όλων των εποχών αυτή την εβδομάδα, αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη πίσω από αυτό το γεγονός. 

Ο χρυσός δεν πληρώνει κανένα επιτόκιο, επομένως «αν και έχουμε φτάσει σε υψηλά όλων των εποχών σε ονομαστικούς όρους, βρισκόμαστε περισσότερο από 20% κάτω από την κορύφωση του προσαρμοσμένου πληθωρισμού που παρατηρήθηκε το 1980», έγραψε ο Jim Reid σε σημείωμα στην Deutsche Bank την Τρίτη.

Έτσι, ενώ ο χρυσός μπορεί να φαίνεται ως ένας εξαιρετικός τρόπος για να αντισταθμίσει κανείς τον πληθωρισμό, «συμβαδίζει με αυτόν μόνο εάν τον αγοράσετε τη σωστή στιγμή», δήλωσε ο Reid. «Στην πραγματικότητα, ακολουθεί τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία σχεδόν σε όλες τις μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες χρονικές περιόδους».

Μια πρόσφατη μελέτη της Deutsche Bank διαπίστωσε ότι από το 1800, ο χρυσός είχε μια προσαρμοσμένη από τον πληθωρισμό απόδοση 0,32% ετησίως. Αυτό συγκρίνεται με απόδοση 3,07% στα ομόλογα και 6,83% στις απόδοση μετοχών.

Αβεβαιότητα στα κρυπτονομίσματα: Παρά το θόρυβο γύρω από το αναμενόμενο πράσινο φως της SEC, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα δοθεί το νεύμα της έγκρισης. Και ακόμα κι αν συμβεί, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτή θα εκτοξεύσει τα ψηφιακά νομίσματα.

Μεγάλο μέρος του πληθωρισμού των τιμών προέρχεται από επενδυτές που προπορεύονται της πιθανής έγκρισης της SEC, δήλωσε ο Antoni Trenchev, συνιδρυτής και διευθύνων εταίρος του δανειστή κρυπτονομισμάτων Nexo. Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν πρόκειται για μια κίνηση «αγοράστε στη φήμη, πουλήστε στην είδηση», είπε.

Υπάρχει ο κίνδυνος οι επενδυτές να «σπεύσουν για την έξοδο όταν συμβεί», τόνισε, όπως όταν εγκρίθηκε το πρώτο ETF για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin το φθινόπωρο του 2021 και οι τιμές έπεσαν γρήγορα κατά 87%.

Ο Trenchev επεσήμανε επίσης ότι το bitcoin συχνά «αντιστρέφεται» αφού σπάσει τα βασικά όρια. «Δύο εβδομάδες αφότου το bitcoin διαπέρασε τα 40.000 δολάρια για πρώτη φορά κατά την τελευταία άνοδο το 2021, βυθίστηκε κάτω από τα 30.000 δολάρια», σημείωσε.

Μια προσεκτική Fed: Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον αυξημένο πληθωρισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα μειώσει απαραίτητα σύντομα.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Jerome Powell, έχουν δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθούν μειώσεις επιτοκίων. Αντίθετα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επικεντρωθούν στο εάν το τρέχοντα επιτόκια είναι επαρκώς περιοριστικά.

«Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι έχουμε πετύχει μια αρκετά περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες για το πότε μπορεί να χαλαρώσει η πολιτική. Είμαστε διατεθειμένοι να περιορίσουμε περαιτέρω την πολιτική εάν κριθεί σκόπιμο να το κάνουμε», δήλωσε ο Powell την περασμένη εβδομάδα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Bitcoin: Ξεπέρασε και τα 43.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Απρίλιο 2022

Πιο σύντομα και πιο μεγάλες οι μειώσεις επιτοκίων, λένε οι traders

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News