Business & Finance Τρίτη 5/12/2023, 12:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη-PMI: Ελαφρώς βελτιωμένη αναθεώρηση με μοχλό τις υπηρεσίες

Ευρωζώνη-PMI: Ελαφρώς βελτιωμένη αναθεώρηση με μοχλό τις υπηρεσίες

Η οικονομική δραστηριότητα στην Eυρωζώνη συνέχισε να συρρικνώνεται τον Νοέμβριο, παρά το γεγονός ότι ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών.

Ο σύνθετος δείκτης PMI Output Index της S&P Global ad Hamburg Commercial Bank (HCOB) για την Ευρωζώνη ανήλθε τον περασμένο μήνα για έκτη συνεχόμενη μέτρηση κάτω του 50, γεγονός που υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας, όπως αποκαλύφθηκε την Τρίτη από τα στοιχεία.

Ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος συνδυάζει τη δραστηριότητα τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών, αυξήθηκε στο 47,6, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο και βελτιωμένο από το χαμηλό 35 μηνών του Οκτωβρίου (46,5). Η προκαταρκτική εκτίμηση ήταν στο 47,1.

Η αναθεώρηση ήρθε καθώς η δεύτερη ανάγνωση του PMI υπηρεσιών του Νοεμβρίου μεταβλήθηκε σε 48,7 από 48,2 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

«Ο τομέας των υπηρεσιών διατήρησε την καθοδική του πορεία τον Νοέμβριο. Η μέτρια βελτίωση του δείκτη δραστηριότητας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας όσον αφορά μια ταχεία ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB Cyrus de la Rubia.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα συνεχιστεί και το τέταρτο τρίμηνο μετά τη συρρίκνωση κατά 0,1% το γ’ τρίμηνο.

Πάντως, ο δείκτης των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αυξήθηκε στο 46,7 από 45,6, αλλά παρέμεινε κάτω του 50 για πέμπτο διαδοχικό μήνα, ενώ ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής αυξήθηκε στο 56 από το 55,6.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News