Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 15:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Προειδοποίηση Centeno για την αγορά εργασίας στην ΕΕ – Διαφωνεί ο Guindos

ΕΚΤ: Προειδοποίηση Centeno για την αγορά εργασίας στην ΕΕ – Διαφωνεί ο Guindos

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι εκτιμήσεις δύο αξιωματούχων της ΕΚΤ αναφορικά με τις μισθολογικές αυξήσεις στις Ευρωζώνη και τις συνέπειες που έχουν στον πληθωρισμό.

Ο Mario Centeno, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του «περιστεριού», απηύθυνε προειδοποίηση στους συναδέλφους του ότι οι συνέπειες της νομισματικής σύσφιγξης στην αγορά εργασίας μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες. Σε ένα ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας τη Δευτέρα, ο διοικητής της παρατηρεί ότι η απασχόληση δεν προσαρμόζεται σταδιακά καθώς η ύφεση παίρνει διαστάσεις.

«Η καταστροφή των θέσεων εργασίας και το πάγωμα των νέων προσλήψεων είναι πιο συγχρονισμένα σε υφέσεις απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης», ανέφερε. «Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να φθάσουμε στην τάση της απασχόλησης πριν από την πανδημία- θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για να αντιστραφούν αυτά τα ιστορικά επιτεύγματα», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί τώρα στενά πως διαμορφώνονται οι αμοιβές στον απόηχο της αύξησης του πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, ο Centeno θεωρεί ότι είναι πολύ περιορισμένος ο κίνδυνος ενός σπιράλ μισθών-τιμών. «Η καταπολέμηση του πληθωρισμού χρειάζεται προσαρμογές της αγοράς που δεν τροφοδοτούν τις πιέσεις των τιμών», είπε και πρόσθεσε: «Μια πιο ευέλικτη και προσαρμόσιμη αγορά εργασίας είναι ελπιδοφόρα νέα για τη ζώνη του ευρώ και τα στοιχεία για τους μισθούς υποστηρίζουν αυτή την παρατήρηση».

Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί ακόμη να πει ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο, ακόμη και μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα.

Τα στοιχεία «ήταν μια θετική έκπληξη», αλλά «οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές», δήλωσε ο Guindos στη Μαδρίτη τη Δευτέρα. Ενώ η «διαδικασία αποπληθωρισμού» είναι έντονη, προειδοποίησε ότι «βλέπουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις μισθών» σε τμήματα της Ευρωζώνης.

Η απασχόληση στην ΕΕ

Παρότι η ανεργία παραμένει κοντά σε ιστορικό χαμηλό στην Ευρωζώνη, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν «κάποιες ενδείξεις» ότι η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να αρχίσει να χάνει τη δυναμική της. Παράλληλα, ο προκάτοχός της, Mario Draghi, υπέθεσε πρόσφατα ότι η περιοχή μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Η προειδοποίηση του Centeno, ενός υπέρμαχου της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, έρχεται σε μια στιγμή που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν μια ταχεία επιβράδυνση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την προοπτική οι επενδυτές να τιμολογήσουν μια μείωση των επιτοκίων ήδη από τον Απρίλιο. Ορισμένοι συνάδελφοί του επιμένουν ότι το κόστος δανεισμού ίσως χρειαστεί να αυξηθεί εκ νέου. «Οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να αναγνωρίζουν τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας», δήλωσε. «Η διατήρηση των επενδύσεων και των προοπτικών των εργαζομένων είναι ασυμβίβαστη με την υπερβολική σύσφιγξη».

Η ανάλυση του Centeno – οικονομολόγου ειδικευμένου στην αγορά εργασίας- επισημαίνει τις γενικές βελτιώσεις στο πλαίσιο της απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι έχουν γίνει πιο ευέλικτοι και κινητικοί, λέει, γεγονός αξιοσημείωτο, δεδομένων των αρχικών φόβων κατά τη δημιουργία του ευρώ σχετικά με την έλλειψη προθυμίας και ικανότητας των εργαζομένων να μετακινηθούν σε αναζήτηση εργασίας. Ο Centeno παρατηρεί επίσης ότι η μετατόπιση αυτή έχει «περιορίσει αποτελεσματικά» τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Η αγορά εργασίας λειτούργησε ως δικλείδα ασφαλείας, θωρακίζοντας το εισόδημα από τις απρόβλεπτες επιπτώσεις των εξωγενών, καθοδηγούμενων από την προσφορά, πληθωριστικών σοκ», σημειώνει. «Αν δεν υπήρχε η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ο πληθωρισμός και η στασιμότητα της ανάπτυξης θα ισοδυναμούσαν με στασιμοπληθωρισμό».

Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 2,4%, προκαλώντας έκπληξη στους οικονομολόγους και ωθώντας τους επενδυτές να εκτιμήσουν πλήρως τη μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο. Η ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνει σε στάση αναμονής την επόμενη εβδομάδα στην τελική της απόφαση για το 2023. Σχετικά με τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής, ο Guindos επέμεινε στην επίσημη γραμμή της ΕΚΤ ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και θα εξαρτώνται από τα δεδομένα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

BIS: Οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι ακόμη εκτός κινδύνου

Πιο σύντομα και πιο μεγάλες οι μειώσεις επιτοκίων, λένε οι traders

Moody’s: Πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων – Προβλέψεις για Fed και ΕΚΤ

Lagarde: Η μάχη εναντίον του πληθωρισμού πηγαίνει καλά – Δεν έχει τελειώσει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News