Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 15:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BIS: Οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι ακόμη εκτός κινδύνου

BIS: Οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι ακόμη εκτός κινδύνου

Ενθαρρυντική είναι η πρόσφατη πρόοδος στο διεθνές τοπίο του πληθωρισμού, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία τόνισε όμως ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν για τυχόν κινδύνους.

Τα στοιχεία διεθνώς δείχνουν σαφή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων από τα πολυετή υψηλά. Εξ ου και οι αγορές ποντάρουν πλέον σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ και τη Fed μέσα στο 2024. Επίσης, τοποθετούν την πρώτη περικοπή στο κόστος δανεισμού νωρίτερα απ’ ό,τι προηγουμένως και συγκεκριμένα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Ωστόσο, η ταχύτητα αυτής της αλλαγής κατεύθυνσης προβλημάτισε ορισμένους αξιωματούχους και έτσι η BIS προειδοποιεί πως προτού κηρυχθεί νίκη επί του πληθωρισμού θα πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία. «Οι προοπτικές βελτιώθηκαν, αλλά το στοιχείο-κλειδί που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν είναι ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει και ότι η δουλειά πρέπει να τελειώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Claudio Borio, επικεφαλής του τμήματος νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων στην BIS.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες διατήρησαν επί πολύ καιρό την προσοχή τους στην υποχώρηση του πληθωρισμού, τώρα, όμως, θα πρέπει να είναι ευέλικτοι και επιδέξιοι, εφόσον το απαιτεί το οικονομικό περιβάλλον.

Ο Borio σημείωσε πως δεν έχουν αναδειχθεί ακόμη οι πιστωτικοί κίνδυνοι μετά την τεράστια αύξηση στο κόστος δανεισμου, αν και η μετρημένη αντίδραση της αγοράς στην ανάφλεξη του Μεσανατολικού ήταν καθησυχαστική.

Συνολικά, σχολίασε πως η εποχή των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων έχει τελειώσει, αλλά αυτή τη στιγμή επικρατεί ασάφεια σχετικά με το πότε θα αρχίσει να εξισορροπείται το κόστος δανεισμού.

Οι κεντρικές τράπεζες «ξέρουν πολύ καλά τους κινδύνους και θα διατηρήσουν τα επιτόκια δανεισμού υψηλά, όσο χρειαστεί ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός. Θα δούμε ακριβώς πόσος χρόνος απαιτείται», δήλωσε ο Borio.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πιο σύντομα και πιο μεγάλες οι μειώσεις επιτοκίων, λένε οι traders

Moody’s: Πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων – Προβλέψεις για Fed και ΕΚΤ

Lagarde: Η μάχη εναντίον του πληθωρισμού πηγαίνει καλά – Δεν έχει τελειώσει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News