Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 09:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bitcoin: Γιατί σημειώνει ράλι 150% από τις αρχές του 2023 – Είναι ένα νέο bull market;

Bitcoin: Γιατί σημειώνει ράλι 150% από τις αρχές του 2023 – Είναι ένα νέο bull market;

To bitcoin ξεπέρασε τα 41.000 δολάρια, καθώς οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων και για υψηλότερη ζήτηση από τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) σε κρυπτονομίσματα διευρύνουν το ράλι του 2023 πάνω από το 150%. Η τελευταία φορά που το bitcoin ξεπέρασε τα 41.000 δολάρια ήταν τον Απρίλιο του 2022, πριν από την κατάρρευση του stablecoin TerraUSD, η οποία προκάλεσε ένα sell off 2 τρισ.  δολαρίων στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Μάλιστα, το Bitcoin εμφανίζει φέτος αποδόσεις καλύτερες από άλλες επενδύσεις, όπως οι μετοχές και ο χρυσός, παρότι ο ιδρυτής της FTX Sam Bankman-Fried βρίσκεται τώρα στη φυλακή για απάτη, ενώ το κορυφαίο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Binance και ο ιδρυτής του, Changpeng Zhao, δήλωσαν πρόσφατα ένοχοι σε κατηγορίες περί ξεπλύματος χρήματος και παραβίασης των κυρώσεων στις ΗΠΑ.

Το Bloomberg επιχειρεί να απαντήσει εάν η άνοδος αυτή σηματοδοτεί ένα νέο bull market ή εάν το bitcoin θα εκτροχιαστεί και πάλι.

Η τελευταία αισιοδοξία στην αγορά κρυπτονομισμάτων πηγάζει από τις εφαρμογές που ετοιμάζουν εταιρείες όπως η BlackRock για την κυκλοφορία των πρώτων Bitcoin spot ETFs.  Το Bloomberg Intelligence προβλέπει ότι τα πρώτα τέτοια αμοιβαία κεφάλαια θα λάβουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές μέχρι τον Ιανουάριο.

Το Bitcoin spot ETF  μοιάζει πολύ με οποιοδήποτε άλλο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο, αλλά επενδύει απευθείας στο Bitcoin. Μέχρι σήμερα, στις ΗΠΑ κυκλοφορούν ETF που επενδύουν σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin και όχι στην αγορά spot. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα έχουν άμεση έκθεση στην τρέχουσα αγοραία τιμή του κρυπτονομίσματος.

Υπάρχει όμως και άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει την τιμή του bitcoin. Πρόκειται για το λεγόμενο halving του κρυπτονομίσματος, το οποίο πρόκειται να συμβεί τον επόμενο χρόνο.

Στο πλαίσιο του halving, τα tokens που θα κερδίζουν οι miners του bitcoin ως ανταμοιβή για την δουλειά τους, μειώνονται στο μισό. Το halving πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και αποτελεί μέρος της διαδικασίας περιορισμού της προσφοράς bitcoin στα 21 εκατομμύρια tokens. Μετά από καθένα από τα τρία τελευταία halvings, το bitcoin σημείωσε ρεκόρ.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι υπέρμαχοι των cryptos θεωρούν ότι η προσπάθεια να περιοριστούν οι αμφισβητούμενες πρακτικές στην αγορά και το ενδιαφέρον για τα ETFs αποτελούν ενδείξεις ότι ο κλάδος ωριμάζει και ότι η επενδυτική του βάση μπορεί να διευρυνθεί.

Bitcoin: Γιατί σημειώνει ράλι 150% από τις αρχές του 2023 – Είναι ένα νέο bull market;-1

Όμως, από την άλλη πλευρά, ορισμένες τεχνικές ενδείξεις, όπως ο εβδομαδιαίος δείκτης RSI, δείχνουν ότι το bitcoin είναι «υπεραγορασμένο».

Τι λένε οι ειδικοί;

Ο Michael Novogratz, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Galaxy Digital Holdings, προβλέπει ότι το bitcoin είναι έτοιμο να φτάσει στα προηγούμενα υψηλά του σε ένα χρόνο από τώρα. Το bitcoin κορύφωσε σχεδόν στα 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, πριν υποχωρήσει κατά 64% το 2022.

Μόλις αρχίσει η διαπραγμάτευση του bitcoin ETF, δισεκατομμύρια δολάρια θα εισρεύσουν στο κλάδο αυτό εντός του πρώτου έτους, εκτιμά ο Novogratz.

Βέβαια, το bitcoin έχει πάντα και τους επικριτές του. Ο Charlie Munger, αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 99 ετών, το έχει αποκαλέσει «επιβλαβές δηλητήριο», προειδοποιώντας ότι τα cryptos είναι «εν μέρει απάτη και εν μέρει αυταπάτη». «Αυτός είναι ένας κακός συνδυασμός», είχε πει ο Munger σε μια συνέντευξη του 2022 στο CNBC. «Δεν μου αρέσει ούτε η απάτη ούτε η αυταπάτη. Και η αυταπάτη μπορεί να είναι πιο ακραία από την απάτη».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ο γιος της Christine Lagarde έχασε όλα του τα χρήματα στα cryptos – «Με αγνόησε βασιλικά»

Τέλος ο CZ από την Binance – Δήλωσε ένοχος για ξέπλυμα χρήματος

Ο άνθρωπος που θα έσωζε τον κόσμο – Πώς ο Sam Bankman-Fried κορόιδεψε τους πάντες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News