Business & Finance Κυριακή 3/12/2023, 12:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

J. Nagel, ΕΚΤ: «Ο πληθωρισμός είναι ένα πεισματάρικο, άπληστο θηρίο – Πολύ νωρίς να μιλάμε για νίκη»

J. Nagel, ΕΚΤ: «Ο πληθωρισμός είναι ένα πεισματάρικο, άπληστο θηρίο – Πολύ νωρίς να μιλάμε για νίκη»

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας την Κυριακή στην κυπριακή εφημερίδα «Καθημερινή» είπε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4% τον Νοέμβριο από 2,9% τον Οκτώβριο, αρκετά χαμηλότερα από τις προσδοκίες για τρίτο συνεχόμενο μήνα και τροφοδοτώντας τις υποθέσεις της αγοράς ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα μπορούσαν να μειωθούν ταχύτερα από ό,τι δίνει τώρα η τράπεζα.

«Δεν έχουμε ακόμη κερδίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού», δήλωσε ο Nagel, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο την περασμένη εβδομάδα. Περιέγραψε τον πληθωρισμό ως ένα «πεισματάρικο, άπληστο θηρίο» και δήλωσε ότι η επόμενη φάση της πάλης εναντίον του θα είναι πιο δύσκολη.

«Προσθέστε ένα σενάριο όπου η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσε να συνεπάγεται υψηλότερο πληθωρισμό και γίνεται σαφές ότι θα ήταν πολύ νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη επί των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού», δήλωσε ο Nagel, μια σημαίνουσα φωνή στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ που καθορίζει τα επιτόκια.

«Δεν μπορώ να πω αν τα επιτόκια έχουν ήδη φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφασίζουμε για τα επιτόκια ανά συνεδρίαση ακολουθώντας μία προσέγγιση που εξαρτάται από τα εκάστοτε δεδομένα», επανέλαβε.

Ο κ. Nagel πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό μετριάζονται από τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων για την επιβολή ανώτατων ορίων στις υψηλές τιμές της ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επισήμανε επίσης την αναμενόμενη συνέχιση της ισχυρής αύξησης των μισθών.

«Συνολικά, αναμένω ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό και με πιθανές προσκρούσεις στην πορεία», δήλωσε ο Nagel.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ξεκινήσουν νωρίτερα

Πιο σύντομα και πιο μεγάλες οι μειώσεις επιτοκίων, λένε οι traders

ΕΚΤ: Μειωμένος ο δανεισμός των επιχειρήσεων για πρώτη φορά από το 2015

Lagarde: Η ΕΚΤ θα παρατηρήσει τώρα τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News