Business & Finance Σάββατο 2/12/2023, 20:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο παράξενος όρος του Τσάρλι Μάνγκερ προκειμένου να κάνει δωρεές σε πανεπιστήμια

Ο παράξενος όρος του Τσάρλι Μάνγκερ προκειμένου να κάνει δωρεές σε πανεπιστήμια

Οταν ολοκληρώθηκε το έργο, ο Μάνγκερ θέλησε να κάνει ακόμη μια ανάλογη δωρεά. Αυτή τη φορά η εστία θα χτιζόταν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB). Η επιτροπή του πανεπιστημίου είχε δεχτεί τη δωρεά των 200 εκατ. δολαρίων, αλλά τότε ξεκίνησαν οι αντιδράσεις. Eνας αρχιτέκτονας, μέλος της επιτροπής για την κατασκευή νέων κτιρίων στο πανεπιστήμιο, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το έργο.

«Το όραμα του δωρητή για ένα κτίριο χωρίς παράθυρα είναι ένα κοινωνικό και ψυχολογικό πείραμα με άγνωστο αντίκτυπο στη ζωή των προπτυχιακών φοιτητών», είχε αναφέρει ο Ντένις Μακφάντεν. 

Ο Μακφάντεν είχε γράψει στην επιστολή αποχώρησης ότι η πληθυσμιακή πυκνότητα της εστίας θα ήταν ελαφρώς μικρότερη από ένα τμήμα της πρωτεύουσας Ντάκα του Μπαγκλαντές, μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο. Υπάρχουν μόνο δύο σημεία εισόδου και εξόδου.

«Οταν ένας αδαής άνθρωπος αποχωρεί, το θεωρώ πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα», είχε δηλώσει ο Μάνγκερ για τον αρχιτέκτονα σε συνέντευξή του στο CNN Business. «Ημουν στο Πανεπιστήμιο (του Μίσιγκαν) τον περασμένο μήνα. Δεν έχετε δει πιο χαρούμενους φοιτητές, και έχει παρόμοιο σχεδιασμό», έλεγε.

Εν τέλει, μια πρωτοβουλία αποφοίτων του πανεπιστημίου, γονέων, φοιτητών, αρχιτεκτόνων και ειδικών, που συνέλεξαν περίπου 3.000 υπογραφές, οδήγησε τη διοίκηση του ιδρύματος να σταματήσει το έργο. Αντιδρώντας, ο Μάνγκερ είχε αποσύρει τη δωρεά των 200 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News