Business & Finance Σάββατο 2/12/2023, 14:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wells Fargo: Πρώην CEO μηνύει την τράπεζα για οφειλές που ξεπερνούν τα 34 εκατ. δολ.

Wells Fargo: Πρώην CEO μηνύει την τράπεζα για οφειλές που ξεπερνούν τα 34 εκατ. δολ.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo & Co, Tim Sloan κατέθεσε αγωγή την Παρασκευή κατηγορώντας την τράπεζα ότι δεν του κατέβαλε περισσότερα από 34 εκατομμύρια δολάρια μετά την παραίτησή του το 2019, εν μέσω ενός εκτεταμένου σκανδάλου πρακτικών πωλήσεων.

Ο Sloan στην αγωγή που κατατέθηκε σε πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας αναφέρει ότι η Wells Fargo ακύρωσε τις αποδόσεις μετοχών και παρακράτησε ένα μπόνους που είχε κερδίσει πριν παραιτηθεί.

Η Wells Fargo σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «οι αποφάσεις αποζημίωσης βασίζονται στις επιδόσεις και επιμένουμε στις αποφάσεις μας σε αυτό το θέμα».

Ο Sloan ηγήθηκε της Wells Fargo από το 2016 έως το 2019, όταν έγινε ο δεύτερος διευθύνων σύμβουλος που παραιτήθηκε λόγω ισχυρισμών ότι η τράπεζα είχε ανοίξει εκατομμύρια μη εξουσιοδοτημένους λογαριασμούς καταναλωτών.

Η Wells Fargo το 2020 συμφώνησε να καταβάλει 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την επίλυση ποινικών και αστικών ερευνών σχετικά με τους ισχυρισμούς, και άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια νωρίτερα φέτος σε αγωγή μετόχων. Η τράπεζα παραδέχθηκε ότι μεταξύ 2002 και 2016 πίεζε τους υπαλλήλους της να επιτύχουν μη ρεαλιστικούς στόχους πωλήσεων που τους οδηγούσαν στο άνοιγμα πλαστών λογαριασμών.

Το σκάνδαλο προκάλεσε τον έλεγχο των μετόχων και των κυβερνητικών αξιωματούχων και οδήγησε τη Federal Reserve το 2018 να διατάξει την Wells Fargo να διατηρήσει τα περιουσιακά της στοιχεία κάτω από το 1,95 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι να βελτιώσει τη διακυβέρνηση και τους ελέγχους κινδύνου. Το όριο αυτό εξακολουθεί να ισχύει.

Στη μήνυσή του ο Sloan αναφέρει ότι δεν ήταν υπεύθυνος για το σκάνδαλο, το οποίο ξεκίνησε λίγο πριν αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά έγινε αποδιοπομπαίος τράγος από το διοικητικό συμβούλιο και αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

«Μέχρι σήμερα, η Wells Fargo δεν έχει καταφέρει να προσδιορίσει οτιδήποτε έκανε ή παρέλειψε να κάνει ο κ. Sloan που θα δικαιολογούσε την απόφασή της», έγραψαν οι δικηγόροι του Sloan στην αγωγή.

Κατά την παραίτησή του, ο Sloan είχε δηλώσει ότι αποφάσισε να φύγει επειδή η εστίαση σε αυτόν είχε γίνει αντιπερισπασμός που εμπόδιζε την τράπεζα να προχωρήσει μπροστά.

Ο Sloan κατηγόρησε την Wells Fargo για παραβίαση της σύμβασης και, μαζί με τα 34 εκατομμύρια δολάρια, ζητά απροσδιόριστου ύψους αποζημίωση για ψυχική οδύνη και ποινική αποζημίωση.

Ο δικηγόρος της Sloan, David Lowe, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, έχει ασκήσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από αγωγές εργασίας υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών εργαζομένων στην Tesla Inc.

Εκπροσώπησε επίσης την πρώην COO της Pinterest Francoise Brougher σε αγωγή που ισχυρίστηκε ότι απολύθηκε επειδή διαμαρτυρήθηκε για διακρίσεις λόγω φύλου στην εταιρεία. Η Pinterest, η οποία αρνήθηκε την παράβαση, συμβιβάστηκε με την υπόθεση έναντι 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News