Business & Finance Παρασκευή 1/12/2023, 11:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ξεκινήσουν νωρίτερα

Goldman Sachs: Οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ξεκινήσουν νωρίτερα

Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι ο κύκλος μείωσης του κόστους χρήματος θα ανοίξει το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Η αλλαγή των προβλέψεων του αμερικανικού επενδυτικού οίκου έρχεται έπειτα και από τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε αισθητά και κινείται προς τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Σεπτέμβριο, δηλαδή κάτω από τα μισά επίπεδα του περασμένου Αυγούστου. Προηγουμένως, οι αναλυτές της Goldman Sachs περίμεναν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το τρίτο τρίμηνο.

«Ενώ βλέπουμε ένα σημαντικό εμπόδιο για τις μειώσεις επιτοκίων πριν από το δεύτερο τρίμηνο, οι κίνδυνοι για το βασικό σενάριό μας ξεκάθαρα κλίνουν προς έναν γρηγορότερο κύκλο μείωσης εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιβραδύνεται γρηγορότερα από ό,τι αναμένεται ή εάν η ανάπτυξη δεν βελτιωθεί τον επόμενο χρόνο», αναφέρουν οι αναλυτές στην έκθεσή τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την ίδια άποψη με την Goldman Sachs μοιράζονται όλο και περισσότεροι επενδυτές, με την αγορά να προεξοφλεί πλήρως μία μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο, παρά την επιμονή πολλών αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι το κόστος χρήματος θα παραμείνει υψηλό για καιρό.

Πέραν των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι αναλυτές της Goldman Sachs στηρίζουν την εκτίμησή τους ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα έρθουν συντομότερα και στην πρόβλεψή τους ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Γερμανίας θα πλήξουν την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και στη διαπίστωση ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνει.

«Παρόλα αυτά, εξακολουθούμε να περιμένουμε έναν σταδιακό κύκλο μείωσης των επιτοκίων», σημειώνουν οι αναλυτές, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη θα βελτιωθεί το 2024.  

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πιο σύντομα και πιο μεγάλες οι μειώσεις επιτοκίων, λένε οι traders

Στα «τυφλά» οι κεντρικές τράπεζες – Εκπλήξεις αναμένονται στα επιτόκια

Nagel (ΕΚΤ): Πρόωρο να μιλάμε για μειώσεις επιτοκίων – Εχουμε δύσκολο δρόμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News