Business & Finance Σάββατο 2/12/2023, 15:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις συμβουλές για την αντιμετώπιση της αποτυχίας, από έναν πρώην αστροναύτη 

Τρεις συμβουλές για την αντιμετώπιση της αποτυχίας, από έναν πρώην αστροναύτη 

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Columbia και πρώην αστροναύτης της NASA, Mike Massimino, αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις στην καριέρα του, ειδικά κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στο διάστημα, που εν μέρει ενέπνευσαν τον χαρακτήρα που υποδύθηκε ο George Clooney στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 2013 “Gravity”.

Μπροστά στην πιθανότητα δυσκολιών, οι συνάδελφοι του Massimino μοιράστηκαν μαζί του μερικές συμβουλές, κανόνες και φράσεις της NASA. Μοιράζεται μερικά από αυτά στο νέο του βιβλίο «Moonshot: A NASA Astronaut’s Guide to Achieving the Impossible», αναλύοντας τι έμαθε στα 18 χρόνια του στη NASA από το 1996 έως το 2014 και πώς έχει εφαρμόσει τις συμβουλές στην καριέρα του πίσω στη γη ως καθηγητής, προσωπικότητα μέσων ενημέρωσης και σύμβουλος ηγεσίας σε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών.

Είτε βρίσκεται στη Γη, είτε όχι, ο Massimino χρησιμοποιεί αυτές τις τρεις συμβουλές της NASA για να βεβαιωθεί ότι η διαδικασία επίλυσης προβλημάτων του, εκτελείται ομαλά.

1. Δώσε στον εαυτό σου 30 δευτερόλεπτα για να νιώσει άσχημα

Όταν κάνει ένα ιδιαίτερα απογοητευτικό λάθος, ο Massimino λέει στο CNBC Make It ότι χρησιμοποιεί τον κανόνα των 30 δευτερολέπτων. Αμέσως αφού κάνει ένα λάθος, αφιερώνει 30 δευτερόλεπτα για να θυμώσει με τον εαυτό του και να γράψει το πως νιώθει σχετικά με αυτό, σε ένα ημερολόγιο. Η συνεδρία 30 δευτερολέπτων του Massimino ακούγεται λίγο-πολύ ως εξής: «Είμαι χαζός! Πώς θα μπορούσα να το κάνω αυτό! Θα έπρεπε να είχα σκεφτεί περισσότερο το σχέδιό μας. Θα είμαι πιο προσεκτικός στο μέλλον για να μην ξανακάνω αυτό το λάθος».

Αλλά όταν περάσουν τα 30 δευτερόλεπτα, σταματά και συγκεντρώνεται στο επόμενο βήμα.

Είναι ζωτικής σημασίας να έχει κανείς τα 30 δευτερόλεπτα της αυτο-υποτίμησής του, ώστε να μπορεί να προχωρήσει ανακουφισμένος και με όρεξη για να επιλύσει το πρόβλημα. 

Για να το κάνει αυτό, ο Massimino προσδιορίζει συγκεκριμένα, τι είναι αυτό που τον στενοχωρεί για να ξέρει τι πρέπει να αλλάξει. 

2. Πριν ενεργήσετε, σκεφτείτε τι άλλο μπορεί να πάει λάθος, γιατί πάντα μπορεί

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι το λάθος που έχει κάνει κάποιος, πάντα μπορούν να πάνε τα πράγματα χειρότερα, λέει ο Massimino. 
«Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα στα οποία πρέπει να αντιδράσεις αμέσως», υπογραμμίζει. 

Όταν βιάζεται κανείς να διορθώσει ένα λάθος που έχει κάνει, συχνά καταλήγει να κάνει και άλλο επειδή δεν δίνει αρκετή προσοχή, προσθέτει. 

Όταν ο Massimino κάνει ένα λάθος, αφού περιμένει 30 δευτερόλεπτα, κάνει ένα βήμα πίσω. Σε αυτή τη φάση οπισθοχώρησης, ξανακοιτάζει το πρόβλημα και ζητά βοήθεια, συμβουλές ή σχόλια. Επιπλέον σκέφτεται ποιες ενέργειες θα μπορούσε να κάνει που θα είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του προβλήματος. Με αυτό τον τρόπο ενεργεί πιο συνειδητά.

Για τα περισσότερα προβλήματα στη ζωή, λέει ο Massimino, μπορεί να αφιερώσει κανείς τουλάχιστον ένα ή δύο λεπτά για να σκεφτεί πριν απαντήσει. 

3. Σκεφτείτε τι κοινό έχετε με τους συναδέλφους σας

Στο γραφείο κάθε σύγκρουση είναι συνήθως ομαδική, λέει ο Massimino, επειδή οι άνθρωποι τείνουν να εργάζονται σε ομάδες. Όταν υπάρχουν έντονα αρνητικά συναισθήματα, η επίλυση ενός προβλήματος μπορεί να φαίνεται αδύνατη. Τις φορές που ο Massimino αντιμετωπίζει μια τέτοια σύγκρουση, η επόμενη κίνησή του είναι να συμβουλευτεί αυτό που αποκαλεί «τράπεζα καλών σκέψεών».

«Αυτό που βρήκα ότι είναι ο χρυσός κανόνας για την ηγεσία και την ομαδική εργασία είναι να βρεις έναν τρόπο να νοιάζεσαι και να θαυμάζεις όλους στην ομάδα σου», λέει ο Massimino. 

«Ίσως να μην ταιριάζετε, αλλά είναι εκεί για κάποιο λόγο και είστε εκεί για κάποιο λόγο. Όλοι έχουν κάτι να προσθέσουν στην ομάδα», υποστηρίζει ο Massimino.

Η συμβουλή του Massimino είναι να βρει κανείς κάτι για το οποίο θαυμάζει το άτομο ή ένα κοινό τους χαρακτηριστικό, αφιερώνοντας χρόνο για να το γνωρίσει. Στη συνέχεια, θα το βάλει στη νοητική τράπεζα καλών σκέψεών του στην οποία θα επιστρέψει, όταν αντιμετωπίζει μια σύγκρουση. Με το να θυμάται τι θαυμάζει στο άτομο με το οποίο μιλάει, ο Massimino λέει ότι γίνεται πιο ανοιχτός στο να ακούσει τις ιδέες των άλλων.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τι χρειάζεται για να δουλέψει κάποιος στην Apple; Η απροσδόκητη απάντηση του Tim Cook

Τρεις συμβουλές για να μην επηρεάζουν την απόδοσή σας στη δουλειά, οι παγκόσμιες αναταραχές 

Αυτά είναι τα τρία ψέματα που πρέπει να πείτε σε συνέντευξη για δουλειά 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News