Business & Finance Πέμπτη 30/11/2023, 16:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε υψηλό 2 ετών οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

ΗΠΑ: Σε υψηλό 2 ετών οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο περίπου ετών, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας χάνει τη δυναμική της.

Συγκεκριμένα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, αυξήθηκαν σε 1,93 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 18 Νοεμβρίου, υψηλότερα από όλες τις εκτιμήσεις σε έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνεργοι Αμερικανοί δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν νέα απασχόληση.

Εν τω μεταξύ, οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 7.000 σε 218.000 την εβδομάδα που έληξε στις 25 Νοεμβρίου, περίοδο που περιλάμβανε τις διακοπές της Ημέρας των Ευχαριστιών. Δεδομένου ότι τα στοιχεία τείνουν να είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητα κατά τη διάρκεια των διακοπών, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων προσφέρει μια σαφέστερη εικόνα της τάσης των αιτήσεων. Η μέτρηση αυτή μεταβλήθηκε ελάχιστα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εργασίας.

Συνολικά, η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, αλλά τα στοιχεία της Πέμπτης είναι η τελευταία ένδειξη ότι η δύναμή της φθίνει. Η ανεργία έχει αρχίσει να αυξάνεται, παρόλο που παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η αύξηση των μισθών έχει επιβραδυνθεί. Παρόλο που ορισμένες επιχειρήσεις -ιδιαίτερα στον κλάδο του εμπορίου- εξακολουθούν να αγωνίζονται να καλύψουν ανοιχτές θέσεις εργασίας, η ανάγκη για προσλήψεις έχει υποχωρήσει ευρύτερα σε όλους τους κλάδους. 

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας αποτελεί κλειδί για τις προοπτικές των καταναλωτικών δαπανών και της οικονομίας γενικότερα, επηρεάζοντας ως εκ τούτου την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Οι οικονομολόγοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις αιτήσεις ανεργίας -μαζί με μια σειρά άλλων μετρήσεων που σχετίζονται με την εργασία- για ενδείξεις ρωγμών σε αυτή την ευρωστία. Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει τη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση, η οποία θα προσφέρει μια εικόνα εικόνα για τον ρυθμό των προσλήψεων τον Νοέμβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News