UBS: Πώς γίνεται κανείς δισεκατομμυριούχος σήμερα
Ανακάμπτουν οι δισεκατομμυριούχοι μετά την πανδημική κρίση, με τα στοιχεία της UBS να δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός του αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 7% παγκοσμίως, φτάνοντας από τα 2.376 άτομα στα 2.544 άτομα. Και παρότι ο πληθυσμός των δισεκατομμυριούχων παραμένει μικρότερος από ό,τι ήταν στα υψηλά του 2021, ο συνολικός πλούτος τους αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο από τα 11 τρισ. δολάρια στα 12 τρισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τη UBS, η ανάκαμψη των δισεκατομμυριούχων οφείλεται κυρίως στους ιδιοκτήτες εταιρειών καταναλωτικών ειδών και λιανεμπορίου στην Ευρώπη. Και ενώ την τελευταία δεκαετία οι δισεκατομμυριούχοι με καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας και υγείας έχουν συσσωρεύσει τον περισσότερο πλούτο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι περιουσίες βελτιώνονται (+15%) για τους δισεκατομμυριούχους με βιομηχανικές εταιρείες, με τον ελβετικό επενδυτικό οίκο να προβλέπει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, εν μέσω της ενεργειακής μετάβασης και της αύξησης των αμυντικών δαπανών σε πολλές χώρες.
Την ίδια στιγμή, όμως, η έρευνα της UBS δείχνει ότι καθώς οι κροίσοι που πλούτισαν τα τελευταία 30 χρόνια εξαιτίας της τεχνολογικής άνθησης, της γιγάντωσης των αγορών, του ράλι των ακινήτων, της παγκοσμιοποίησης και της ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών μεγαλώνουν, η μεγάλη μεταβίβαση του πλούτου στην επόμενη γενιά έχει ήδη ξεκινήσει.
Για πρώτη φορά στην 9χρονη ιστορία της συγκεκριμένης έρευνας της UBS, οι νέοι δισεκατομμυριούχοι που κληρονόμησαν την περιουσία τους απέκτησαν περισσότερο πλούτο από τους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους. Ειδικότερα, 53 κληρονόμοι έλαβαν τον τελευταίο χρόνο πλούτο 150,8 δισ. δολαρίων, ενώ οι 84 νέοι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι της χρονιάς ελέγχουν συνολική περιουσία 140,7 δισ. δολαρίων.
Συνολικά, 137 άτομα έγιναν δισεκατομμυριούχοι για πρώτη φορά, με τον συνολικό τους πλούτο να ανέρχεται στα 291,5 δισ. δολάρια.
Και αυτό είναι, σύμφωνα με τη UBS, μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, πάνω από 1.000 από τους σημερινούς δισεκατομμυριούχους αναμένεται να μεταφέρουν πλούτο άνω των 5,2 τρισ. δολαρίων στους κληρονόμους τους.
Τι θα κάνουν τα πλούτη που κληρονόμησαν αυτοί οι νέοι δισεκατομμυριούχοι; Η έρευνα διαπιστώνει ότι τουλάχιστον οι μισοί (57%) επιλέγουν μια καριέρα που ταιριάζει καλύτερα στις δικές τους φιλοδοξίες, δεξιότητες και συνθήκες, αποφασίζοντας να μην δουλέψουν στην οικογενειακή επιχείρηση. Αυτό που κάνουν είναι να δημιουργούν δικές τους εταιρείες ή να αναπτύσσουν ήδη υπάρχουσες, με έμφαση στη βιωσιμότητα και τη φιλανθρωπία.
«Η επόμενη γενιά έχει φρέσκιες ιδέες για τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τη φιλανθρωπία, στρέφοντας μεγάλες δεξαμενές ιδιωτικού πλούτου σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι οποίες προκύπτουν από την εποχή μας», σημειώνει ο Benjamin Cavalli, επικεφαλής στρατηγικών πελατών της UBS Global Wealth Management.
Στον τομέα των επενδύσεων, ενώ η πρώτη γενιά των δισεκατομμυριούχων εστίαζε στη διατήρηση του πλούτου της μέσω των ομολόγων, οι κληρονόμοι προτιμούν να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε private equities.
Διαβάστε επίσης:
Centi-millionaires: Πόσοι είναι και πού βρίσκονται οι υπερ-πλούσιοι της Ελλάδας
Αλλάζει η αγορά super prime ακινήτων του Λονδίνου: Στο ενοίκιο στρέφονται οι βαθύπλουτοι
Από τον George Soros στον John Paulson – Πού εξαφανίστηκαν οι «λύκοι της Wall Street»;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News