ΟΠΕΚ+: Το «μετέωρο βήμα» της παραγωγής πετρελαίου για το 2024
Ο OΠΕΚ+ θα αποφασίσει στην αυριανή διαδικτυακή συνεδρίασή του τα επόμενα βήματα πολιτικής του, μετά την αναβολή της αρχικής συνεδρίασης που είχε προγραμματιστεί αρχικά για την προηγούμενη Κυριακή και η οποία επισκιάζεται από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τις εσωτερικές συγκρούσεις.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εάν ο ΟΠΕΚ -που καθοδηγείται από τη Σαουδική Αραβία- θα βρει κάποιο σημείο συναίνεσης, αφού πηγές ανέφεραν ότι η Αγκόλα και η Νιγηρία αντιτάχθηκαν σε χαμηλότερες ποσοστώσεις παραγωγής για το επόμενο έτος. Οι βασικές γραμμές, τα επίπεδα από τα οποία αποφασίζονται οι περικοπές και οι ποσοστώσεις, αποτέλεσαν «μήλο της έριδος» εντός του ΟΠΕΚ+, καθυστερώντας τις συνομιλίες.
Η Αγκόλα και η Νιγηρία έχουν δυσκολευτεί με τη μείωση της παραγωγής εν μέσω της υποχρηματοδότησης, της εξάντλησης της πλεονάζουσας χωρητικότητας και της δολιοφθοράς των υποδομών. Ωστόσο, η αποδοχή χαμηλότερων ποσοστώσεων θα εγκυμονούσε κινδύνους σε περίπτωση μελλοντικής ανάκαμψης της παραγωγής. Οι βασικές ποσοστώσεις των δύο χωρών για το 2024 επρόκειτο να επαναξιολογηθούν από τρεις ανεξάρτητους παρόχους δεδομένων.
Δύο εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+, που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, είπαν την Τρίτη ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμβιβασμός. Η αυριανή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2023 (COP28) που φιλοξενείται από το βασικό μέλος του ΟΠΕΚ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο προσπαθεί να ανεβάσει το προφίλ του ως πρωταγωνιστής της πράσινης μετάβασης.
Την περασμένη εβδομάδα, τρεις εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ τόνισαν ότι οι πρόσφατες τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν πιέσεις από ρευστοποιήσεις, ενώ ένας τέταρτος εκπρόσωπος είπε ότι οι τιμές διαμορφώνονται πλέον από την παγκόσμια πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Γάζα.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν ήδη μια μείωση παραγωγής 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σε συνδυασμό με την εθελοντική μείωση κατά 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από ορισμένα μέλη. Και τα δύο συμφωνήθηκαν μέχρι το τέλος του 2024.
Συμπληρωματικά, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επέβαλαν αντίστοιχες μειώσεις κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια και 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η κίνηση αυτή ενίσχυσε προσωρινά τις τιμές, όμως τα κέρδη έκτοτε υποχώρησαν, δεδομένης της εύθραυστης ανάκαμψης στην Κίνα και της πολιτικής αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή.
Πηγές αναφέρουν ότι είναι απίθανο ο ΟΠΕΚ+ να αλλάξει πολιτική, αναγνωρίζοντας την αβεβαιότητα σχετικά με το Ιράν και τη Βενεζουέλα με τις ΗΠΑ να αυστηροποιούν ή να χαλαρώνουν ανάλογα τις κυρώσεις.
Περαιτέρω περικοπές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με το Λευκό Οίκο, ο οποίος θέλει τις τιμές χαμηλές στην αντλία, παρότι διατηρεί σιωπηρή στάση μετά τις λεκτικές αντιπαραθέσεις με το Ριάντ πέρυσι. Οι εκκλήσεις των ΗΠΑ για πρόσθετη παραγωγή θα μπορούσαν να έρθουν σε σύγκρουση με τις προσπάθειες που υποστηρίζει η Ουάσιγκτον για παγκόσμια αλληλεγγύη γύρω από την απαλλαγή από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη σύνοδο του COP28.
Δύο εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι το καρτέλ δεν θα πολιτικοποιήσει την παραγωγή, με μία από τις πηγές να σημειώνει ότι το εμπάργκο του 1973 αποφασίστηκε από τον Οργανισμό Αραβικών Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
ΟΠΕΚ+: Ανέβαλε τη συνάντηση της Κυριακής εν μέσω διαφορών για την παραγωγή
ΟΠΕΚ: Κατηγορεί την ΙΕΑ για προσβολή της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων
Πετρέλαιο: Νέα υποχώρηση, καθώς οι διαφωνίες στον ΟΠΕΚ+ οδήγησαν σε αναβολή της συνεδρίασης
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News