Business & Finance Τετάρτη 29/11/2023, 12:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Στα 24 δισ. ευρώ υπολογίζεται η «τρύπα» στον προϋπολογισμό

Γερμανία: Στα 24 δισ. ευρώ υπολογίζεται η «τρύπα» στον προϋπολογισμό

«Τρύπα» έως και 24 δισ. ευρώ έχει η Γερμανία στον προϋπολογισμό του 2024, υπολογίζει βουλευτής από την κυβέρνηση συνασπισμού του Olaf Scholz, αν και παραδέχεται ότι το ακριβές ποσό είναι ακόμα αβέβαιο.

Η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το δημοσιονομικό της σχέδιο έπειτα από την απόφαση-σοκ του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, η οποία αμφισβήτησε την πρακτική της χρήσης ειδικών κονδυλίων. Όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να μετακινηθούν από τον κανονικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό το επόμενο έτος, χωρίς να παραβιαστούν οι κανόνες που απαγορεύουν τον καθαρό νέο δανεισμό.  

Σύμφωνα με τον Otto Fricke, μέλος της δημοσιονομικής επιτροπής των Ελεύθερων Δημοκρατών στην Bundestag, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει από 14 έως 24 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο Bloomberg, ο Fricke απέρριψε τις εκκλήσεις των κυβερνητικών εταίρων  να ενεργοποιηθεί η έκτακτη αναστολή του περιορισμού στον δανεισμό, του λεγόμενου «φρένου χρέους», για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. «Δεν βλέπω το φρένο χρέους να αναστέλλεται ξανά», είπε. Και κάλεσε τους κυβερνητικούς εταίρους των Ελεύθερων Δημοκρατών να συμβιβαστούν επί των προτεραιοτήτων για τις δαπάνες, απορρίπτοντας τα σενάρια για κατάρρευση του συνασπισμού ή νέες εκλογές.  «Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να βρουν τον δρόμο για να βγουν από αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει τις αυξήσεις φόρων σαν μια βιώσιμη λύση για να καλυφθεί το κενό των δαπανών.

Ο Scholz και κορυφαίοι αξιωματούχοι από τον συνασπισμό συναντώνται σήμερα το απόγευμα για νέες συνομιλίες, καθώς αναζητούν μια λύση στην πρωτοφανή δημοσιονομική κρίση.

Η κυβέρνηση ενέκρινε τη Δευτέρα έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2023, ο οποίος περιλαμβάνει μία ακόμα αναστολή του φρένου χρέους. Ενώ αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία ενισχύει το χρέος της, η κίνηση ανεβάζει το ποσό του καθαρού δανεισμού για φέτος κατά 25 δισ. ευρώ, στα 70,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner, ο δημοσιονομικά αυστηρός ηγέτης του FDP, δεν έχει αποκλείσει μια νέα αναστολή του φρένου χρέους κατά το 2024, αλλά θα δυσκολευτεί να «πουλήσει» μία τέτοια κίνηση στη βάση του κόμματός του.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Έρχονται δύσκολες μέρες, λέει ο Σολτς

Γερμανία: Διαβεβαιώσεις για τις πράσινες πολιτικές εν μέσω του δημοσιονομικού χάους

Γερμανία: Πώς το «φρένο χρέους» έσπασε τον προϋπολογισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News