Business & Finance Τρίτη 28/11/2023, 15:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Μειωμένος ο δανεισμός των επιχειρήσεων για πρώτη φορά από το 2015

ΕΚΤ: Μειωμένος ο δανεισμός των επιχειρήσεων για πρώτη φορά από το 2015

Μια ακόμα ένδειξη των συνεπειών που έχουν τα αυξημένα επιτόκια στην πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης αποτελούν τα στοιχεία της ΕΚΤ, τα οποία δείχνουν ότι ο δανεισμός των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη υποχώρησε για πρώτη φορά σε 8 χρόνια, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα αυξημένα επιτόκια της ΕΚΤ επηρεάζουν την οικονομία.

Τα δάνεια σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις συρρικνώθηκαν κατά 0,3% ετησίως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ που ανακοινώθηκαν την Τρίτη. Πρόκειται για την πρώτη συρρίκνωση από το 2015, όταν τα πιο μακροπρόθεσμα δάνεια της ΕΚΤ, γνωστά ως TLTROs, παράλληλα με την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης, έβαλαν τέλος σε τρία χρόνια πτώσης. Εν τω μεταξύ, η μέτρηση Μ3 του χρήματος που κυκλοφορεί ευρέως, υποχώρησε για τέταρτο μήνα.

Τα στοιχεία, τα οποία ανακοινώθηκαν κάτι παραπάνω από δύο εβδομάδες πριν από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ για το 2023, υπογραμμίζουν πόσο σοβαρά έχει πλήξει τη ζήτηση στην Ευρωζώνη το σερί των 10 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και η πρόεδρος Christine Lagarde δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει να παραμείνει υποτονικό.

Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν στις 14 Δεκεμβρίου θα δείξουν εάν η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ήδη ότι μπορεί να συμβεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Nagel (ΕΚΤ): Πρόωρο να μιλάμε για μειώσεις επιτοκίων – Εχουμε δύσκολο δρόμο

Lagarde: Η μάχη εναντίον του πληθωρισμού πηγαίνει καλά – Δεν έχει τελειώσει

PMI: Βαλτώνει η οικονομία της Ευρωζώνης – Σημάδια ύφεσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News