Business & Finance Δευτέρα 27/11/2023, 17:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lagarde: Η μάχη εναντίον του πληθωρισμού πηγαίνει καλά – Δεν έχει τελειώσει

Lagarde: Η μάχη εναντίον του πληθωρισμού πηγαίνει καλά – Δεν έχει τελειώσει

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη αποκλιμακώνονται, αλλά η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι ισχυρή, επομένως ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συγκράτηση της αύξησης των τιμών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde.

«Παρά την επιβράδυνση στη δραστηριότητα, η αγορά εργασίας παραμένει συνολικά ανθεκτικά, παρότι υπάρχουν ενδείξεις όι η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας ενδέχεται να χάσει τη δυναμική της προς το τέλος του έτους», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνάντηση με Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.

«Δεν είναι η ώρα να αρχίσουμε να δηλώνουμε νίκη», είπε η Lagarde. «Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί στις διάφορες δυνάμεις που επηρεάζουν τον πληθωρισμό και να επικεντρωθούμε σταθερά στην εντολή μας για σταθερότητα των τιμών», προσέθεσε.

Η Lagarde είπε ότι αναμένει συνέχεια της εξασθένησης των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά προειδοποίησε για άλλη μία φορά πως ο γενικός δείκτης ενδέχεται να αυξηθεί ελαφρώς τους επόμενους μήνες προτού υποχωρήσει εκ νέου. Σημείωσε επίσης ότι οι οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα ενέχουν «σημαντική αβεβαιότητα».

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έπειτα από 10 συναπτές συνεδριάσεις αύξησης των επιτοκίων δανεισμού αποφάσισε να τα διατηρήσει αμετάβλητα. Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς ποντάρουν σε σταθερά επιτόκια και τον ερχόμενο μήνα, ακόμη κι αν οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι υπάρχει πιθανότητα νέας αύξησης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

PMI: Βαλτώνει η οικονομία της Ευρωζώνης – Σημάδια ύφεσης

Guindos (ΕΚΤ): Υπάρχουν καθοδικά ρίσκα στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Lagarde: Η ΕΚΤ θα παρατηρήσει τώρα τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News