Business & Finance Παρασκευή 24/11/2023, 13:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lagarde: Η ΕΚΤ θα παρατηρήσει τώρα τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων

Lagarde: Η ΕΚΤ θα παρατηρήσει τώρα τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται τώρα σε ένα σημείο όπου μπορεί να κάνει μία παύση και να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεών της, δήλωσε η πρόεδρός της, Christine Lagarde.

«Έχουμε ήδη κάνει πολλά. Με δεδομένη την ποσότητα των πυρομαχικών που έχουμε χρησιμοποιήσει, μπορούμε να παρατηρήσουμε πολύ προσεκτικά τα συστατικά της ζωής μας, όπως είναι οι μισθοί, τα κέρδη, οι δημοσιονομικές εξελίξεις, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο τα πυρομαχικά μας επιδρούν στην οικονομική ζωή, για να αποφασίσουμε για πόσο καιρό θα πρέπει να μείνουμε εκεί και ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρουμε –προς τα πάνω ή προς τα κάτω», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι πλέον βρίσκονται σε ένα επίπεδο που θα βοηθήσει στην επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%, εάν διατηρηθούν για αρκετό καιρό.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η πρωτοφανής νομισματική σύσφιγξη που ξεκίνησε στα μέσα του 2022 επηρεάζει την οικονομία. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, αν και η Κομισιόν εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση, λόγω της βελτιωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9% τον Οκτώβριο και αναμένεται να εμφανίσει περαιτέρω επιβράδυνση αυτό τον μήνα. Όμως, εκτιμάται ότι θα φτάσει στον στόχο της ΕΚΤ για 2% μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει και σίγουρα δεν κηρύσσουμε τη νίκη», είπε η Lagarde μιλώντας σε εκδήλωση της Bundesbank.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν πως πρέπει να είναι έτοιμοι να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια εάν χρειαστεί, αν και αυτό δεν αποτελεί το κεντρικό τους σενάριο.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, επιβεβαίωσε την άποψη αυτή, λέγοντας ότι θα ήταν λάθος να αρχίσει πρόωρα η νομισματική χαλάρωση.

Πάντως, η αγορά ποντάρει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο, κάτι που για να επιβεβαιωθεί, πιθανότατα θα απαιτήσει μια σοβαρή επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

F. Villeroy: H ΕΚΤ δεν θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια

ΕΚΤ: Επιμονή και επαγρύπνηση τα όπλα στη μάχη κατά του πληθωρισμού

J. Nagel (Bundesbank): Η ΕΚΤ βρίσκεται κοντά στο ανώτατο επιτόκιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News