Business & Finance Παρασκευή 24/11/2023, 11:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ελπίδα από τις επιχειρηματικές προσδοκίες – Σε υψηλό 6 μηνών

Γερμανία: Ελπίδα από τις επιχειρηματικές προσδοκίες – Σε υψηλό 6 μηνών

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Γερμανία βελτιώθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο, δίνοντας ελπίδα μιας επικείμενης ανάκαμψης την ώρα που η γερμανική οικονομία βρίσκεται πιθανότατα σε ύφεση και μαστίζεται από δημοσιονομική κρίση.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών, στο 85,2, λιγότερο από τη μέση εκτίμηση για 85,8 σε έρευνα του Bloomberg. Ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε επίσης και στις 87,3 μονάδες έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 87,5.

«Το κλίμα στις γερμανικές επιχειρήσεις έχει βελτιωθεί ελαφρώς», ανέφερε ο πρόεδρος του Ifo Clemens Fuest σε δήλωσή του την Παρασκευή. «Η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται έστω με βραδύτητα».

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν φάρο σε μια ζοφερή στιγμή για τη χώρα, η οποία υποφέρει τόσο από πολιτική αναταραχή όσο και από αδύναμη ανάπτυξη. Δυσκολεύεται να ανακάμψει από την ύφεση που προκάλεσε η ενέργεια τον περασμένο χειμώνα και τώρα βιώνει τις αυξανόμενες επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους δανεισμού. Η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που προβλέπεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συρρικνωθεί φέτος. 

Είχε προηγηθεί μια ξεχωριστή έκθεση την Παρασκευή που επιβεβαίωσε ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, υπό την πίεση της πτώσης των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,3%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την οικονομική στασιμότητα

Γερμανία: Πώς το «φρένο χρέους» έσπασε τον προϋπολογισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News