Business & Finance Τετάρτη 22/11/2023, 22:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ιταλία για τη δημοσιονομική κρίση του Βερολίνου: «Και οι Γερμανοί κάνουν λάθη»

Η Ιταλία για τη δημοσιονομική κρίση του Βερολίνου: «Και οι Γερμανοί κάνουν λάθη»

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι θα μπορούσε να πάρει άφεση αμαρτιών που αισθάνθηκε κάποια ειρωνική διάθεση αυτή την εβδομάδα, κοιτάζοντας την εκτυλισσόμενη δημοσιονομική κατάρρευση της Γερμανίας.

Μια σειρά από δημοσιονομικές νίκες για τη Ρώμη μόλις συνέπεσε με την κρίση που συγκλονίζει τον συνασπισμό του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, μετά από τη δικαστική απόφαση που έθεσε υπό αμφισβήτηση τα σχέδια χρηματοδότησης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Οι Ιταλοί που έχουν κουραστεί από τις γερμανικές διαλέξεις για τη σύνεση του προϋπολογισμού μπορούν να αισθανθούν την ειρωνεία, παρόλο που η διπλωματία είναι πιθανό να επικρατήσει κατά τη σημερινή επίσκεψη της Μελόνι στη Γερμανία.

«Το παραδέχομαι – δεν μπορούσα να μην αισθάνομαι δικαιωμένος», είπε ο Κάρλο Αλμπέρτο Καρνεβάλε Μαφέ, καθηγητής Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου. «Και οι Γερμανοί κάνουν λάθη».

Η Ιταλία, που εδώ και πολύ καιρό συνδέεται με το πολιτικό χάος, απολαμβάνει σχετική σταθερότητα. Αντίθετα, η Γερμανία βρίσκεται σε μια κρίση χωρίς προηγούμενο με έκτακτο πάγωμα των δαπανών μετά από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Καρλσρούης που έθεσε υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική των δημοσίων οικονομικών του Βερολίνου.

Τα ειδικά ταμεία της Γερμανίας ξεπερνούν το τακτικό ετήσιο προϋπολογισμό

Sources: German Finance Ministry, Federal Audit Court

Ενώ οι τύχες των οικονομιών της Ευρώπης είναι αλληλένδετες, η Γερμανία είχε ήδη μια δύσκολη περίοδο μετά την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο σε συνδυασμό με την καθοδηγούμενη από την Κίνα πτώση της παγκόσμιας ζήτησης. Η Μπούντεσμπανκ εκτιμά ότι μια ύφεση είναι πιθανώς σε εξέλιξη.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη Γερμανίας και Ιταλίας δεν είναι τόσο διαφορετικές

Μεταβολή στο ΑΕΠ

Source: European Commission

Η Γερμανία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μια καταστολή των δαπανών, λέει ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Unicredit, ο οποίος περιγράφει τη δικαστική απόφαση ως «καταστροφή» που θα αναγκάσει τις σκληρές κυβερνητικές επιλογές να περιορίσουν τα ελλείμματα.

«Δεν πρόκειται να βγουν και να περικόψουν τις συντάξεις ή δεν μπορούν να απολύσουν ανθρώπους στο δημόσιο τομέα εν μία νυκτί», είπε στην τηλεόραση του Bloomberg. «Θα κόψουν πράγματα που μπορούν να κόψουν και αυτό είναι επένδυση. Αυτό έχει μακροπρόθεσμο αρνητικό αντίκτυπο».

Η αντιπαράθεση και των δύο χωρών αυτή την εβδομάδα υπογραμμίζει την άβολη σχέση τους τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν την προοπτική της Ιταλίας να ενταχθεί στο ευρώ τη δεκαετία του 1990, ανησυχώντας ότι τα πιο αδύναμα δημοσιονομικά της και η ανοχή στον πληθωρισμό θα υπονόμευαν το νεοσύστατο νόμισμα.

Το 2023 ο κίνδυνος μια νεοεκλεγμένη λαϊκίστικη κυβέρνηση στη Ρώμη να τολμήσει να επεκτείνει τη δημοσιονομική θέση της χώρας κράτησε την Ιταλία υπό τον έλεγχο των επενδυτών, κυρίως καθώς η οικονομία δεν απέδωσε τις προβλέψεις.

Η Μελόνι παρουσίασε έναν χαλαρό προϋπολογισμό το Σεπτέμβριο για να ανταποκριθεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις της και η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων της Ιταλίας και της Γερμανίας – βασικό μέτρο κινδύνου στην περιοχή – διευρύνθηκε στις 210 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

Italy Credit-Rating Watch

Source: Bloomberg

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι οι κορυφαίοι οίκοι διατήρησαν σταθερές τις αξιολογήσεις τους για τη χώρα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Moody’s, η οποία είχε βάλει την Ιταλία στα πρόθυρα της κατηγορίας junk λίγο πριν τις εκλογές, αύξησε την προοπτική σε σταθερή την περασμένη εβδομάδα.

Με το spread να υποχωρεί ακόμη και κάτω από τις 170 μονάδες ενδοσυνεδριακά την Τρίτη, η κυβέρνηση πέτυχε την πώληση ενός μεριδίου αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Banca Monte Paschi di Siena SpA που βρισκόταν στα σκαριά εδώ και χρόνια.

Παρά τους πρόσφατες επιτυχίες της Μελόνι, η Ιταλία παραμένει μια οικονομία που εξακολουθεί να έχει προβλήματα. Το χρέος της, στο 140% περίπου του ΑΕΠ, είναι δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα και το έλλειμμά της παραμένει πολύ πάνω από το όριο του 3% της ΕΕ.

Την Τρίτη, η Ιταλία, μαζί με τη Γερμανία, χαρακτηρίστηκε ως μη συμμορφούμενη πλήρως με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μπορεί οι Ιταλοί αξιωματούχοι να μην είχαν την χειρότερη επίδοση, όμως οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να θεωρούν ότι η υποκείμενη κατάστασή τους είναι προκλητική.

«Αν κοιτάξουμε τα οικονομικά, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε», δήλωσε ο Καρνεβάλε Μαφέ. «Θα πρέπει να θυμόμαστε και τα δικά μας λάθη. Δεν είμαστε έξω από το δάσος».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News