Business & Finance Τετάρτη 22/11/2023, 21:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής κρίσης στη βιομηχανία

Γερμανία: Ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής κρίσης στη βιομηχανία

Η γερμανική κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς ανέβαλε επ΄αόριστον τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, καθώς δυσκολεύεται να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση που προκάλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά 60 δισ.ευρώ μη χρησιμοποιούμενου χρέους στο Ταμείο για το Κλίμα. 

Η καθυστέρηση στις συζητήσεις, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί στη Βουλή αύριο Πέμπτη, υπογραμμίζει τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μετά τη δικαστική απόφαση. 

Έχει επίσης πυροδοτήσει προειδοποιήσεις ότι η οικονομία της Γερμανίας που βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της ύφεσης μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο έτος, υπονομεύοντας επίσης σχέδια και επιδοτήσεις για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. 

Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προσπαθούν να βρουν τρόπο συναίνεσης και να καταλήξουν σε συμφωνία για να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για δαπάνες αλλά και να τις κάνουν να συμμορφώνονται στο νομικό πλαίσιο. 

Στις διάφορες επιλογές περιλαμβάνεται η κατάρτιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2023 και ακύρωση του φρένου χρέους ούτως ώστε να μην τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος. 

«Στόχος μας είναι να συζητήσουμε για τον προϋπολογισμό γρήγορα αλλά και με τη δέουσα προσοχή», αναφέρθηκε σε ανακοινωθέν του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Η καθυστέρηση πάντως υπογραμμίζει την αβεβαιότητα ως προς τις δαπάνες σε όλους τους κλάδους της γερμανικής οικονομίας και σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2024 ενδεχομένως να μην ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. 

Η κυβέρνηση έχει ήδη παγώσει τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις της για νέες δαπάνες και έχει μπλοκάρει τις δαπάνες από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης ύψους 200 δισ.ευρώ για φέτος. Σχεδόν κάθε πρόγραμμα δαπανών που δεν έχει ακόμη εγκριθεί βρίσκεται στον αέρα, μεταξύ των οποίων και η βοήθεια προς την Ουκρανία. 

Η κυβέρνηση σκόπευε να διπλασιάσει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία στα 8 δισ.ευρώ το επόμενο έτος, όμως εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι τίποτε δεν είναι πλέον σίγουρο. 

Η βιομηχανία ζητά διαφάνεια      

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε ότι διακυβεύεται αυτή τη στιγμή η θέση της Γερμανίας ως επενδυτικού κέντρου καθώς και θέσεις εργασίας με τους επικεφαλής της βιομηχανίας να ζητούν καθαρότητα και σαφήνεια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. 

«Η γερμανική βιομηχανία εξετάζει τη σημερινή πολιτική κατάσταση με μεγαλύτερη ανησυχία», ανέφερε ο Σιγκφριντ Ρασγουάρμ, πρόεδρος της ένωσης βιομηχανιών BDI. 

Υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις, υπουργός από το κρατίδιο της Σαξονίας προειδοποίησε ότι βρίσκονται σε κίνδυνο επιδοτήσεις προς την αμερικανική Intel αξίας πολλών δισεκατομμυρίων. 

Αυτό σε συνδυασμό με την αντίστοιχη απειλή των επενδύσεων από την ταϊβανέζικη κατασκευάστρια τσιπ TSMC θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα σχέδια της Γερμανίας να φέρει την έδρα κρίσιμων πρώτων υλών στην αγορά της στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης της βιομηχανικής πολιτικής. 

Το Βερολίνο έχει υπογράψει συμφωνία για επιδοτήσεις ύψους 10 δισ.ευρώ στην Intel, η οποία θα κατασκευάσει δύο εργαστάσια επεξεργαστών. «Οι επενδύσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές τόσο για τον Καγκελάριο όσο και για την ίδια την οικονομία της Γερμανίας», ανέφερε κυβερνητική πηγή. 

Η ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών VDA, που εκπροσωπεί γίγαντες, όπως BMW και Volkswagen, καθώς και μικρότερους προμηθευτές, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει μία σαφή και αξιόπιστη βάση για τα σχέδιά της όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. 

Η κυβέρνηση οφείλει να είναι πιο δεσμευμένη και αποφασισμένη απ΄ό,τι στο παρελθόν στο να προωθεί συνεργασίες στον χώρο της ενέργειας και του εμπορίου καθώς και συμφωνίες στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών προκειμένου να ισχυροποιήσει τη Γερμανία ως βιομηχανικό κέντρο, ανέφερε εκπρόσωπος της VDA. 

Η Thyssenkrupp παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα στον προϋπολογισμό ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις και στον κλάδο του υδρογόνου, μία ανερχόμενη βιομηχανία που ο Σολτς έχει βασίσει τις ελπίδες του για την πράσινη μετάβαση. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Αγώνας δρόμου για τον προϋπολογισμό – Κίνδυνος κυβερνητικής κρίσης

Ο γόρδιος δεσμός του νέου Συμφώνου Σταθερότητας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News