Business & Finance Τετάρτη 22/11/2023, 16:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Αγώνας δρόμου για τον προϋπολογισμό – Κίνδυνος κυβερνητικής κρίσης

Γερμανία: Αγώνας δρόμου για τον προϋπολογισμό – Κίνδυνος κυβερνητικής κρίσης

Εγκλωβισμένος σε αδιάκοπες συνομιλίες για την επίλυση μιας πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας, μετά την απόφαση-σοκ που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας σχετικά με τα εκτός προϋπολογισμού κεφάλαια.

Την ώρα που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προήδρευε το πρωί της Τετάρτης της τακτικής εβδομαδιαίας συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, κυβερνητικοί δικηγόροι και αξιωματούχοι συνέχιζαν τις αγωνιώδεις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία ακύρωσε κονδύλι 60 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για την προστασία του κλίματος και την τόνωση του βιομηχανικού μετασχηματισμού της Γερμανίας.

Η γερμανική κυβέρνηση επρόκειτο να διοχετεύσει 60 δισ. ευρώ χρέους -το οποίο είχε στόχο να καλύψει ανάγκες της πανδημίας, αλλά τελικά δεν αξιοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό- σε ένα ειδικό ταμείο για «πράσινες»» πρωτοβουλίες, όπως η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας και η αύξηση της ισχύος της ηλιακής ενέργειας. 
Με την απόφαση τίθενται, επίσης, υπό αμφισβήτηση άλλα ειδικά ταμεία τα οποία περιλαμβάνουν δισεκατομμύρια ευρώ με μη χρησιμοποιημένο χρέος, γεγονός που πιθανότατα θα αναγκάσει την κυβερνητική συμμαχία του Σολτς, αποτελούμενη από τους Σοσιαλδημοκράτες του, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, να αναθεωρήσει τα οικονομικά σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για φέτος και το επόμενο έτος.

Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck ανέφερε ότι η δικαστική απόφαση ισχύει σε γενικές γραμμές για τα περισσότερα από τα εκτός προϋπολογισμού ταμεία της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου ενός που περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι λύσεις που εξετάζονται

Οι βουλευτές που είναι υπεύθυνοι για τον προϋπολογισμό αποφάσισαν την Τετάρτη να αναβάλουν μια συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της Πέμπτης για να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στο δημοσιονομικό σχέδιο του 2024 και ο κυβερνητικός συνασπισμός απέσυρε επίσης τον προϋπολογισμό από το πρόγραμμα της συνεδρίασης της Bundestag την επόμενη εβδομάδα.

«Στόχος μας είναι να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό γρήγορα, αλλά με τη δέουσα προσοχή, ώστε να υπάρχει ασφάλεια», ανέφεραν τα τρία κόμματα της συμμαχίας του Σολτς σε ανακοίνωση που έστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τυπικά, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκριθεί με τελική ψηφοφορία στην άνω βουλή, όπου εκπροσωπούνται οι 16 περιφέρειες της Γερμανίας, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Μια πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι μια αναδρομική αναθεώρηση του φετινού προϋπολογισμού που θα περιλαμβάνει άλλη μια αναστολή του συνταγματικού ορίου του καθαρού νέου δανεισμού, γνωστού ως φρένο χρέους. Επίσης, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχειρήσει να ενσωματώσει ορισμένα από τα ειδικά κονδύλια στο Σύνταγμα της Γερμανίας, κάτι που πέτυχε ο Σολτς πέρυσι με ένα χρηματοδοτούμενο από το χρέος κονδύλι ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Οι περικοπές των επιδοτήσεων, η αναβολή ορισμένων δαπανών και η αύξηση των τελών και εισφορών θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην επίλυση του δημοσιονομικού διλήμματος, ακόμη και αν θα κάλυπταν μόνο ένα μικρό μέρος του δυνητικού ελλείμματος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Εξετάζει χαλάρωση των περιορισμών για το χρέος

Το Βερολίνο αναζητεί επειγόντως 60 δισ. ευρώ

Γερμανία: Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την απόφαση του δικαστηρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News