Business & Finance Τετάρτη 22/11/2023, 14:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Το νέο μέτρο που δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις κόντρα στον πληθωρισμό

Τουρκία: Το νέο μέτρο που δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις κόντρα στον πληθωρισμό

Ενα μέτρο που αναμένεται να υπολογίζει ορθότερα την επίπτωση του πληθωρισμού θα υιοθετήσει η Τουρκία με στόχο να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις μια σαφέστερη εικόνα των κερδών τους, εν μέσω των ταχύτερων αυξήσεων των τιμών τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τη φορολόγηση των εταιρειών των οποίων οι ισολογισμοί είναι φορτωμένοι με μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία -όπως τα ακίνητα- και εκείνων που δανείστηκαν σε μεγάλο βαθμό την περίοδο που η προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθούσε την παροχή φθηνών εταιρικών δανείων ενόψει των κρίσιμων εκλογών του περασμένου Μαΐου. Οι μικρότερες εταιρείες που στηρίχθηκαν περισσότερο στα ίδια κεφάλαια παρά στο χρέος θα έχουν χαμηλότερη φορολογική υποχρέωση με τους αναθεωρημένους ισολογισμούς τους.

Οι επιχειρήσεις πίεζαν για το μέτρο αυτό εδώ και μήνες, επισημαίνοντας ότι η μη συνεκτίμηση του πληθωρισμού οδηγεί σε άδικη φορολόγηση των κερδών. Το πρόβλημα προήλθε από την επιμονή της Τουρκίας να διατηρεί τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα πριν τις προεδρικές εκλογές, μια πολιτική που προκάλεσε την εκτίναξη των τιμών.

«Δεν είναι δίκαιο να φορολογείται η πλασματική αύξηση των κερδών λόγω του πληθωριστικού περιβάλλοντος», δήλωσε ο Sekib Avdagic, επικεφαλής του εμπορικού επιμελητηρίου της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας. «Η λογιστική του πληθωρισμού έχει γίνει “επιτακτική ανάγκη” που θα βοηθήσει να σταματήσει η διάβρωση του κεφαλαίου», είπε. 

Οι δυσκολίες στην εφαρμογή του μέτρου

Η λογιστική που προσαρμόζεται στον πληθωρισμό περιλαμβάνει την προσαρμογή των οικονομικών καταστάσεων ώστε να αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο των ακραίων μεταβολών των τιμών στην αγοραστική δύναμη και την κερδοφορία και επηρεάζει τη φορολόγηση των λεγόμενων μη νομισματικών περιουσιακών στοιχείων. «Θα παρέχει μια σαφέστερη, πιο ρεαλιστική εικόνα των κερδών», δήλωσε ο Tuna Cetinkaya, γενικός διευθυντής της Colendi Securities με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Η τελευταία φορά που η Τουρκία απαίτησε από τις εταιρείες να προσαρμόσουν τους ισολογισμούς τους στον υψηλό πληθωρισμό ήταν το 2004. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια επιπλέον πρόκληση, καθώς οι νέοι κανόνες θα είναι στην καλύτερη περίπτωση μια μακρινή ανάμνηση για τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών των επιχειρήσεων. 

Η εφαρμογή αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2026, λαμβάνοντας υπόψη το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει την επιστροφή του πληθωρισμού σε μονοψήφια επίπεδα μόνο στο τέλος του συγκεκριμένου έτους, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή ήταν πάνω από 61% τον Οκτώβριο.

Με την αλλαγή στον υπολογισμό των εταιρικών κερδών θα επηρεαστούν τα πάντα, από τις πληρωμές φόρων έως τα μερίσματα και τους πολλαπλασιαστές αποτίμησης. «Οι προσαρμογές θα επηρεάσουν άμεσα το φορολογητέο εισόδημα», δήλωσε ο Murat Alsan, επικεφαλής της KPMG Τουρκίας. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι σε διψήφια επίπεδα σχεδόν χωρίς διακοπή από το 2019, αλλά εκτοξεύθηκε πέρυσι στο υψηλότερο σημείο σχεδόν 25 χρόνων, καθώς η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια μετά τον Μάρτιο του 2021 και μέχρι πριν τις εκλογές. Επιβαρυντικά λειτούργησε και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Προωθεί νέους κανόνες για τα κρυπτονομίσματα

Τουρκία: Μικρή συγκράτηση του πληθωρισμού κάτω από το 62%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News