ΗΑΕ: Εξετάζουν αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τους τον Ιανουάριο
Το πετρέλαιο έχει επιστρέψει σε bear market (πτωτική αγορά), αλλά όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του ΟΠΕΚ πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή τον Ιανουάριο.
Λίγες μέρες απομένουν από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ όπου οι υπουργοί Πετρελαίου θα συζητήσουν την περαιτέρω πολιτική τους και οι traders επικεντρώνονται στο αν η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει την εθελοντική περικοπή παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι το νέο έτος. Ενώ αυτή η απόφαση παραμένει αβέβαιη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη μια συμφωνία που του επιτρέπουν να αντλεί περισσότερο αργό.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αυξήσουν τον στόχο παραγωγής τους στα 3,075 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, ή περίπου 135.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα από ό,τι άντλησαν τον περασμένο μήνα. Το Άμπου Ντάμπι εξασφάλισε την παραχώρηση στην τελευταία συνάντηση του ομίλου τον Ιούνιο, όταν υποστήριξε ότι τα μακροχρόνια όρια παραγωγής απέτυχαν να αναγνωρίσουν τις προσθήκες παραγωγικής ικανότητας που έκανε τα τελευταία χρόνια.
Η ίδια η αλλαγή της ποσόστωσης δεν εγγυάται αύξηση της συνολικής παραγωγής του καρτέλ.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 4% την Παρασκευή, εν μέσω αναφορών ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο βαθύτερων περικοπών παραγωγής όταν συνεδριάσουν οι υπουργοί Πετρελαίου του στις 26 Νοεμβρίου. Επίσης, η Σαουδική Αραβία προβλέπεται να παρατείνει την οικειοθελή περικοπή για μερικούς ακόμη μήνες. Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ όπως το Ιράκ, το Καζακστάν και η Γκαμπόν υπερβαίνουν τα αντίστοιχα ανώτατα όρια και, εάν τηρήσουν αυτά τα όρια, οποιαδήποτε αύξηση από τα ΗΑΕ θα μπορούσε να αντισταθμιστεί.
Επίσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι, οι ποσοστώσεις του 2024 για τα μέλη του καρτέλ από την Αφρική Αγκόλα, Κονγκό και Νιγηρία αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Αυτά τα νέα επίπεδα υπόκεινται σε επανεξέταση της ικανότητας κάθε χώρας από εξωτερικούς συμβούλους, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να αλλάξουν ξανά πριν τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο.
Τον περασμένο μήνα, η Νιγηρία παρήγαγε περίπου 36.000 βαρέλια ημερησίως περισσότερα από τον νέο στόχο της και έτσι μπορεί να υπάρχει περίπτωση για μια ανοδική αναθεώρηση. Η Αγκόλα, αντίθετα, φαίνεται πιθανό να αναθεωρήσει καθοδικά ακόμη και την υποβαθμισμένη ποσόστωσή της, καθώς παλεύει με τις υποεπενδύσεις και τη γήρανση των κοιτασμάτων πετρελαίου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News