Business & Finance Δευτέρα 20/11/2023, 20:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Εξετάζει χαλάρωση των περιορισμών για το χρέος

Γερμανία: Εξετάζει χαλάρωση των περιορισμών για το χρέος

Η Γερμανία διερευνά μια δραστική αναθεώρηση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της για φέτος, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των περιορισμών στο καθαρό νέο χρέος, μετά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, σύμφωνα με πηγές. 

Οι δικαστές απεφάνθησαν ότι οι αχρησιμοποίητες εγκρίσεις χρέους δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ένα ταμείο εκτός προϋπολογισμού για πρωτοβουλίες όπως η πράσινη μετάβαση και η επέκταση της ηλιακής ενέργειας. Η απόφαση είναι πιθανό να επηρεάσει άλλα τέτοια ειδικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου ενός που πληρώνει για μέτρα για να ελαφρύνει το βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Εάν οι αξιωματούχοι καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η απόφαση ισχύει και ευρύτερα, όπως αναμενόταν, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ θα πρέπει να λογοδοτήσει αναδρομικά για τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ νέου χρέους σε έναν αναθεωρημένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2023, ανέφεραν οι πηγές που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Ως αποτέλεσμα, ο Λίντνερ θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το σχέδιό του για την αποκατάσταση των συνταγματικών κανόνων που περιορίζουν τον νέο δανεισμό, γνωστό ως φρένο χρέους, μια βασική πολιτική του φιλοεπιχειρηματικού κόμματός του Ελεύθερων Δημοκρατικών. Το σύνταγμα επιτρέπει την αναστολή του μηχανισμού σε περιόδους κρίσης, κάτι που έκανε πρόσφατα η κυβέρνηση για τρία χρόνια για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία Covid-19 και την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Τα ειδικά Ταμεία της Γερμανίας που εξαιρούνται του προϋπολογισμού

Sources: German Finance Ministry, Federal Court of Audit

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να εξετάζουν την απόφαση του δικαστηρίου και είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση για να την εφαρμόσει. Ο εκπρόσωπος του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, Steffen Hebestreit, είπε ότι η ανάλυση της «σύνθετης νομικής απόφασης» «θα διαρκέσει σίγουρα μερικές ακόμη μέρες».

Εκτός από την ανατροπή της δημοσιονομικής πολιτικής του κυβερνητικού συνασπισμού, η απόφαση του δικαστηρίου έχει προκαλέσει εκ νέου συζήτηση σχετικά με το φρένο χρέους, με ορισμένους νομοθέτες από τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς και τους Πράσινους να ζητούν να παραμεριστεί ξανά προσωρινά.

Ο υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι ο περιορισμός της χρήσης κονδυλίων εκτός προϋπολογισμού θα έχει «τεράστιες επιπτώσεις» στη μετατροπή της Γερμανίας σε μια καθαρότερη και πιο τεχνολογικά προηγμένη οικονομία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος, είπε ότι ενώ πιστεύει ότι το φρένο του χρέους είναι «άκαμπτο», γνωρίζει επίσης ότι οι περιορισμοί που θέτουν οι FDP περιορίζουν το περιθώριο ελιγμών στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ερωτηθείς εάν η εκ νέου αναστολή του φρένου χρέους είναι η σωστή κίνηση, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς.

Αν και αξιωματούχοι από το FDP του Λίντνερ έχουν υπερασπιστεί σθεναρά τους κανόνες για το χρέος, ο υπουργός δεν απέκλεισε την ανανέωση της αναστολής τους όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για ένα τέτοιο σενάριο σε συνέντευξη σε εφημερίδα το Σαββατοκύριακο.

«Δεν συμμετέχω σε εικασίες», είπε ο Λίντνερ στην Bild am Sonntag. «Η κυβέρνηση εξετάζει τις συνέπειες της απόφασης».

Ο Λίντνερ αντιμετωπίζει πρόσθετη πίεση για το ταμείο που κρατά τα χρήματα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, γνωστό ως WSF. Οι συντηρητικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατέθεσαν τη μήνυση που οδήγησε στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, απείλησαν να υποβάλουν παρόμοια αμφισβήτηση της νομιμότητας του WSF στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η Saskia Esken, συναρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς, είπε στο Funke Media Group το Σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνηση πιθανότατα θα πρέπει να αναστείλει το φρένο χρέους τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Ζήτησε επίσης μια ευρύτερη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, η οποία θα είναι μία από τις κύριες δεσμεύσεις του κόμματος για την προεκλογική του εκστρατεία το 2025.

Ο συνασπισμός θα χρειαζόταν την υποστήριξη των συντηρητικών για μια τέτοια κίνηση, καθώς απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο για να γίνουν αλλαγές στο φρένο χρέους. Η αναστολή της απαιτεί απλή πλειοψηφία.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Το Βερολίνο αναζητεί επειγόντως 60 δισ. ευρώ

Γερμανία: Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την απόφαση του δικαστηρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News