Business & Finance Δευτέρα 20/11/2023, 12:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Wunsch (ΕΚΤ): Τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων ίσως φέρουν αυξήσεις

Προειδοποίηση Wunsch (ΕΚΤ): Τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων ίσως φέρουν αυξήσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ξανά εάν τα στοιχήματα των επενδυτών για τη νομισματική χαλάρωση υπονομεύσουν την πολιτική του θεσμού, προειδοποίησε το μέλος του ΔΣ Pierre Wunsch, ένα από τα «γεράκια» της Ευρωζώνης.

Οι αγορές υιοθετούν μια «αισιόδοξη» προοπτική, αποκλείοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων, ενώ αναμένουν την πρώτη μείωση επιτοκίων από το τρέχον επίπεδο του 4% ήδη από τον Απρίλιο, δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στη Φρανκφούρτη.

«Είναι πρόβλημα αν όλοι πιστεύουν ότι θα προχωρήσουμε σε μειώσεις;», διερωτήθηκε και απάντησε: «Τότε δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε μια αρκετά περιοριστική. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος να πρέπει να προβούμε σε διορθώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά μετά από 10 συνεχείς αυξήσεις, ενώ προειδοποίησε ότι πρέπει να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για «επαρκές χρονικό διάστημα», ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%. Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι αυτό αποκλείει μια ενδεχόμενη μείωση το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. 

Τα στοιχήματα της αγοράς για μελλοντικές μειώσεις του κόστους δανεισμού έρχονται στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η Ευρωζώνη δυσκολεύεται να αποκτήσει δυναμική και ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται δραστικά. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αυξήσεις των μισθών και για τς συνέπειες της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στις τιμές της ενέργειας. 

«Νομίζω ότι οι αγορές είναι σχετικά αισιόδοξες σήμερα και αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρέπει να κάνουμε περισσότερα ή να παραμείνουμε στο 4% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Wunsch. 

Οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ βλέπουν πτώση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Ωστόσο, ο πληθωρισμός πιθανόν θα αυξηθεί και πάλι στο μεταξύ λόγω της μεταβλητότητας στις τιμές της ενέργειας. Η κατάργηση της κρατικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους διαβίωσης σημαίνει επίσης ότι η πρόοδος από εδώ και πέρα θα είναι πιο αργή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Κατακερματίζεται η παγκόσμια οικονομία – Οι προκλήσεις

Centeno (EKT): Αγωνία για την ομαλή προσγείωση της Ευρωζώνης

Lagarde: Τα τρέχοντα επιτόκια μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News