Business & Finance Δευτέρα 20/11/2023, 09:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάληψη πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα – Φόβοι για νέο χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα

Κατάληψη πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα – Φόβοι για νέο χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα

Ένα πλοίο ναυλωμένο από ιαπωνική εταιρεία κατελήφθη στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούτι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες αρτηρίες του πλανήτη.

Η Nippon Yusen KK, η οποία εδρεύει στο Τόκιο, ανακοίνωσε ότι το Galaxy Leader, ένα πλοίο μεταφοράς οχημάτων το οποίο είχε ναυλώσει, κατελήφθη στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας την Κυριακή. Η εταιρεία δεν γνωρίζει την τρέχουσα θέση του πλοίου, το οποίο έχει πλήρωμα 25 ατόμων και δεν μεταφέρει φορτίο.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία επικαλείται το Bloomberg, το Galaxy Leader ανήκει σε μια μονάδα της Ray Shipping Group, του Ισραηλινού επιχειρηματία Rami Ungar.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού καταδίκασε την κατάσχεση του πλοίου, ενώ εκπρόσωπος της οργάνωσης Χούτι δήλωσε την Κυριακή ότι θα συνεχίσει να στοχεύει σε ισραηλινά πλοία μέχρι να τελειώσει η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς.

Το περιστατικό εγείρει ανησυχίες για τους κινδύνους σε μια από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές διαδρομές στον κόσμο. Ενώ ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή περιορίζεται μέχρι στιγμής σε μία συμφόρηση στα ισραηλινά λιμάνια, η εξέλιξη αυτή στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί μια «σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων» στην ευρύτερη περιοχή, όπως λέει ο Kenneth Loh, αναλυτής του Bloomberg Intelligence.

«Ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες μπορεί να αποφασίσουν να παρακάμψουν την περιοχή για λόγους ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει πρόσθετο κόστος και καθυστερήσεις», εξήγησε. «Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ντόμινο στις αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως, που θα θυμίζει τη συμφόρηση της εποχής της πανδημίας και το χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου Yasutoshi Nishimura είπε ότι η διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας χρησιμοποιείται για τη μεταφορά διαφόρων εμπορευμάτων, άρα τα προβλήματα στην περιοχή θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία της χώρας. Η Ιαπωνία παρακολουθεί μια αίσθηση επείγοντος για τυχόν επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και τον πληθωρισμό.

Τα μέλη του πληρώματος του Galaxy Leader είναι από τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, το Μεξικό και τις Φιλιππίνες. Το πλοίο είχε ξεφορτώσει σε λιμάνι της Τουρκίας και κατευθυνόταν στον τερματικό σταθμό Pipavav στις ακτές της Ινδίας.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News