Business & Finance Δευτέρα 20/11/2023, 09:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Βάζει στον «πάγο» τις μειώσεις επιτοκίων για τη στήριξη της οικονομίας

Κίνα: Βάζει στον «πάγο» τις μειώσεις επιτοκίων για τη στήριξη της οικονομίας

Η Κίνα μάλλον έχει τελειώσει, προς το παρόν, με τις μειώσεις επιτοκίων, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στρέφονται σε άλλα μέσα για να στηρίξουν την οικονομία και να σταθεροποιήσουν την πιστωτική επέκταση εν όψει του νέου έτους.

Οι εμπορικές τράπεζες της χώρας διατήρησαν σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού, μεταξύ των οποίων και το βασικό επιτόκιο πενταετούς δανείου που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια. Επρόκειτο για μία αναμενόμενη κίνηση, αφότου η κεντρική τράπεζα της Κίνας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο πολιτικής της, την περασμένη εβδομάδα.

Οι policymakers και οι τράπεζες μείωσαν τα επιτόκιά τους μερικές φορές φέτος, για να βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη. Όμως, το περιθώριο ελιγμών τους περιορίζεται από τις πιέσεις στο γουάν και τις εκροές κεφαλαίων, καθώς και από τη μείωση των περιθωρίων κέρδους για τις τράπεζες.

Συνεπώς, η Κίνα αναζητά άλλους τρόπους για να ενισχύσει τη ρευστότητα και να στηρίξει τον δανεισμό.

Οι αναλυτές του Bloomberg Economics περιμένουν πρόσθετη χαλάρωση, αλλά με μέτρα που εστιάζουν στην τόνωση της πιστωτικής επέκτασης και όχι στη μείωση του κόστους δανεισμού.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News