Business & Finance Πέμπτη 16/11/2023, 21:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την απόφαση του δικαστηρίου

Γερμανία: Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την απόφαση του δικαστηρίου

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας δημιουργεί μία μεγάλη «τρύπα» στα δημοσιονομικά του κυβερνητικού συνασπισμού από τη στιγμή που με την απόφασή του έκρινε αντισυνταγματική τη μεταφορά 60 δισ.ευρώ μη χρησιμοποιημένου χρέους στο Ταμείο για το Κλίμα με απώτερο στόχο τη στήριξη της πράσινης μετάβασης και της βιομηχανίας. 

Η απόφαση αυτή να αφαιρεθούν 60 δισ.ευρώ από τον προϋπολογισμό αναγκάζει τώρα την κυβέρνηση να αναβάλει την επίσημη ψήφιση του προϋπολογισμού έως την επόμενη εβδομάδα μετά την έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει την Τρίτη. 

Η απόφαση αυτή συνιστά πλήγμα για την κυβέρνηση συνασπισμού του Όλαφ Σολτς, του οποίου ήδη η δημοτικότητα έχει υποχωρήσει με την οικονομία να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. 

Ο Σολτς είπε σήμερα ότι ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός του 2024 θα περιλαμβάνει επενδύσεις ρεκόρ παρά την απόφαση του δικαστηρίου. 

«Το γεγονός ότι έχουμε επιτύχει ποσοστό ρεκόρ επενδύσεων θα αποδώσει σε οποιαδήποτε περίπτωση», είπε ο Σολτς, σε σημερινές του δηλώσεις. Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέπονται επενδύσεις ρεκόρ ύψους 54 δισ.ευρώ το επόμενο έτος. 

«Χρειαζόμαστε μελλοντικές επενδύσεις στη Γερμανία, ειδικά όταν πρόκειται για υποδομές», τόνισε ο Σολτς. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ χαρακτήρισε την απόφαση σημαντικό πλήγμα για τη βιομηχανική πολιτική. Ο ίδιος συνέκρινε το Ταμείο για το Κλίμα και με τη Νομοθετική Πρδάξη για τη Μείωση του Πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που παρέχει δισεκατομμύρια δολάρια σε φοροαπαλλαγές για την πράσινη τεχνολογία. 

Ο Χάμπεκ προειδοποίησε ότι η απόφαση του δικαστηρίου θέτει σε κίνδυνο τη στήριξη του κλάδου χάλυβα, που βασίζεται τα μέγιστα σε επιδοτήσεις για την απανθρακοποίηση αλλά και για να μείνει ανταγωνιστικός. 

Ο υπουργός Οικονομίας πάντως, Κρίστιαν Λίντνερ, είπε ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να συζητηθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Ωστόσο, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει σταθερή στις βασικές πολιτικές της, όπως να επαναφέρει το φρένο χρέους και να αποφύγει φορολογικές αυξήσεις. 

«Η απόφαση του δικαστηρίου δημουργεί δημοσιονομικό δίλημμα, πιέζει την κυβέρνηση να επιλέξει ανάμεσα σε μείωση των δαπανών για το κλίμα και στην εύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης», αναφέρει ο Yesenn El-Radhi, αντιπρόεδρος του οίκου DBRS Morningstar. Και όλα αυτά την ώρα που ο Λίντνερ βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. έως τα τέλη του έτους. Αύριο θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λεμέρ για να συζητήσει για τη δημοσιονομική πειθαρχία, σύμφωνα με πηγές του Reuters. 

O επικεφαλής της Thyssenkrupp, Bernhard Osburg, ζήτησε από την κυβέρνηση μεγαλύτερη σαφήνεια, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική στήριξη μίας πιο πράσινης βιομηχανίας χάλυβα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γερμανία προς την επίτευξη των στόχων της για την κλιματική αλλαγή. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: 

«Δημοσιονομική καταιγίδα» στο Βερολίνο

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News