Business & Finance Πέμπτη 16/11/2023, 13:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σε κίνδυνο κρατικά κεφάλαια 770 δισ. μετά από δικαστική απόφαση

Γερμανία: Σε κίνδυνο κρατικά κεφάλαια 770 δισ. μετά από δικαστική απόφαση

Μετέωρη είναι πλέον η χρηματοδότηση ύψους 770 δισεκατομμυρίων ευρώ της γερμανικής οικονομίας μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας να μπλοκάρει τη μεταφορά ποσού για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας. Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε την Τετάρτη ότι η μεταφορά 60 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο για την πανδημία του 2021 στη χρηματοδότηση της προστασίας του κλίματος και συγκεκριμένα στο ταμείο KTF (Climate and transformation fund) αντιβαίνει στον νόμο για το φρένος χρέους.

Αξιολογώντας τις 60 σελίδες των νομικών επιχειρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην υπόθεση, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς φοβούνται για την ακύρωση ή τροποποίηση ανάλογων χρηματοδοτήσεων ύψους 770 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για τον συνασπισμό και τον Scholz ειδικότερα. Η πρακτική της δημιουργίας ταμείων εκτός προϋπολογισμού χρησιμοποιείται από τις γερμανικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες και ο Scholz ως πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τη μετακίνηση κονδυλίου που σχετίζεται με την πανδημία στο ταμείο για το κλίμα. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να υπονομεύσει την εικόνα του ως ενός δημοσιονομικά αξιόπιστου σοσιαλδημοκράτη που ξέρει πώς να κρατά τον προϋπολογισμό ισοσκελισμένο.

Το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο της Γερμανίας απαρίθμησε τον Αύγουστο 29 ειδικά ταμεία εκτός του ετήσιου προϋπολογισμού που έχουν συσσωρεύσει 870 δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα κονδύλι ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για την αναβάθμιση του γερμανικού στρατού είναι πιθανότατα ασφαλές, επειδή συμπεριλήφθηκε στο σύνταγμα πέρυσι, αλλά τα υπόλοιπα πακέτα χρηματοδότησης κινδυνεύουν, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. 

Ο Christian Duerr, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) δήλωσε την Πέμπτη στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk ότι η απόφαση σημαίνει ότι ο αριθμός των ειδικών ταμείων πρέπει να μειωθεί δραστικά και ότι μεσοπρόθεσμα απαιτείται αναθεώρηση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στο σύνολό του.

Οι βουλευτές που είναι υπεύθυνοι για τον προϋπολογισμό από τα κόμματα του συνασπισμού θα συναντηθούν την Πέμπτη για να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2024 και να συζητήσουν πώς θα διορθωθεί η τρύπα των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το έργο της κατάρτισης ενός νέου σχεδίου δαπανών για το ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό θα διαρκέσει πιθανότατα αρκετές ημέρες, αν όχι εβδομάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Δημοσιονομική καταιγίδα» στο Βερολίνο

Καταρρέει ο κατασκευαστικός κλάδος της Γερμανίας – Θα παρασύρει και την οικονομία;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News