Business & Finance Τετάρτη 15/11/2023, 21:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Συστήνει πλατφόρμα για την παρακολούθηση των εμπορικών διαταραχών

ΔΝΤ: Συστήνει πλατφόρμα για την παρακολούθηση των εμπορικών διαταραχών

Το ΔΝΤ σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εγκαινίασαν μια νέα διαδικτυακή πύλη, την «PortWatch», μια πλατφόρμα για την παρακολούθηση και την προσομοίωση των διαταραχών του εμπορίου λόγω ακραίων κλιματικών συνθηκών και άλλων κρίσεων.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα πλοίων που βασίζονται σε δορυφόρους και αναλύσεις μεγάλων δεδομένων, η πλατφόρμα θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους αναλυτές και άλλους δημόσιους φορείς να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των διαταραχών στο θαλάσσιο εμπόριο. Οι χρήστες μπορούν να προσομοιώσουν τις πιθανές έμμεσες δευτερογενείς επιπτώσεις των διαταραχών στη λειτουργία των λιμανιών σε άλλες χώρες του θαλάσσιου δικτύου και των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας περιλαμβάνουν έγκαιρους δείκτες για τις πραγματικές και αναμενόμενες διαταραχές του εμπορίου στις πληγείσες χώρες, προσομοίωση διεθνών δευτερογενών επιπτώσεων από πραγματικές και υποθετικές καταστροφές, καθώς και ανάλυση σεναρίων για το κλίμα που διευκολύνει τον εντοπισμό των τρωτών σημείων εντός του δικτύου του θαλάσσιου εμπορίου.

«Το PortWatch στοχεύει στο να παρέχει πρακτικές, βασισμένες σε δεδομένα πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κρίσεις, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές, επηρεάζουν το εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι καινοτόμες πηγές δεδομένων και τα εργαλεία οπτικοποίησης της πλατφόρμας έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθούν στη διευκόλυνση του διεθνούς διαλόγου και στην ενημέρωση των πολιτικών αποφάσεων», δήλωσε ο Bert Kroese, επικεφαλής του Τμήματος Στατιστικής του Ταμείου. 

«Οι κραδασμοί στο εμπόριο και στις αλυσίδες εφοδιασμού μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας οικονομικές διαταραχές και πραγματικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους. Χρησιμοποιώντας το PortWatch, μπορούμε να παρακολουθούμε τη διακοπή της ναυτιλίας σε λιμάνια και σε κρίσιμες ζώνες ναυτιλίας σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας ενημερωμένες πληροφορίες στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο Jim Hall, καθηγητής Κλίματος και Περιβαλλοντικών Κινδύνων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το PortWatch επιλέχθηκε ως ένας από τους νικητές του IMF Climate Innovation Challenge για το 2022, το οποίο προωθεί την καινοτομία και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση οικονομικών και χρηματοοικονομικών ζητημάτων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Είναι ένα έργο συνεργασίας μεταξύ του ΔΝΤ και του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Στην πλατφόρμα ενσωματώθηκαν προηγμένες αναλύσεις κλιματικού κινδύνου από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Συστημάτων (ESRI), την Παγκόσμια Πλατφόρμα των Ηνωμένων Εθνών (UNGP), την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και έχει επωφεληθεί από τη χρηματοδότηση εκκίνησης από την Ελβετική Κρατική Γραμματεία για Οικονομικές Υποθέσεις (SECO).

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News