Business & Finance Τετάρτη 15/11/2023, 20:46
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Πτώση των τιμών καθώς αυξήθηκαν τα αμερικανικά αποθέματα

Πετρέλαιο: Πτώση των τιμών καθώς αυξήθηκαν τα αμερικανικά αποθέματα

Πτωτικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου στον απόηχο της μεγαλύτερης του αναμενομένου αύξησης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και της παραγωγής ρεκόρ στο μεγαλύτερο παραγωγό του πλανήτη, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση στην Ασία. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο διαμορφώνεται στα 81,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείται στα 76,94 δολάρια. 

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,6 εκατ.βαρέλια στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, στα 421,9 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις αναλυτών για αύξηση κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ παρέμεινε στο επίπεδο ρεκόρ των 13,2 εκατ.βαρελιών ημερησίως. 

«Η μεγάλη προσφορά των ΗΠΑ είναι αρνητικός παράγοντας για την αγορά και οι ΗΠΑ είναι πρόβλημα για τον ΟΠΕΚ+», ανέφερε ο Τζον Κίλνταφ, εταίρος της Again Capital στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι δεν πιστεύει πως η Σαουδική Αραβία θα περιορίσει περαιτέρω την παραγωγή της για να στηρίξει τις τιμές. 

Οι κορυφαίοι εξαγωγείς Σαουδική Αραβία και Ρωσία ανακοίνωσαν αυτό το μήνα ότι θα συνεχίσουν με τις πρόσθετες εθελοντικές μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου έως τα τέλη του έτους. 

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι ανησυχίες για τη ζήτηση από την Ασία. Η δραστηριότητα στα διυλιστήρια της Κίνας περιορίστηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του αμέσως προηγούμενου μηνός, καθώς μειώθηκε η ζήτηση για βιομηχανική χρήση και συρρικνώθηκαν τα περιθώρια κέρδους στη διύλιση. 

Τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας έδειξαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης, εξαιτίας της εξασθενημένης κατανάλωσης και της μείωσης των εξαγωγών. 

Επίσης και οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ μειώθηκαν για πρώτη φορά σε διάρκεια επτά μηνών τον Οκτώβριο. 

Την ίδια στιγμή, οι FT ανέφεραν ότι η Δανία θα αρχίσει διευρυμένους ελέγχους και θα μπλοκάρει τα τάνκερ που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο στα χωρικά της ύδατα στο πλαίσιο των νέων σχεδίων της Ε.Ε., καθώς η Δύση αναζητά τρόπους για την επιβολή του πλαφόν στο ρωσικό αργό. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο η Δανία προσπαθεί να κάνουν πιο ενδελεχείς ελέγχους. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News