Business & Finance Τετάρτη 15/11/2023, 14:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλγαρία: Ξεκινά ο αμφιλεγόμενος φόρος στο διερχόμενο ρωσικό αέριο

Βουλγαρία: Ξεκινά ο αμφιλεγόμενος φόρος στο διερχόμενο ρωσικό αέριο

Η Βουλγαρία αρχίζει να εισπράττει τον αμφιλεγόμενο νέο φόρο στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται ή μεταφέρεται μέσω της χώρας. Ο φόρος έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή και ερωτήματα για την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει.

Η κυβέρνηση της Σόφιας περιμένει να λάβει τις πρώτες μηνιαίες πληρωμές από τον φόρο μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της, Assen Vassilev, σύμφωνα  με το Bloomberg. Ο φόρος, που ανακοινώθηκε στα μέσα του Οκτωβρίου, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τα έσοδα της Βουλγαρίας αλλά και να περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το εάν μπορεί να επιτύχει τους στόχους αυτούς, μένει να φανεί.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται από το ρωσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω της Βουλγαρίας, επιμένει ότι το μέτρο είναι παράνομο και ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να το διερευνήσει. Η Σερβία και η Β. Μακεδονία επίσης έχουν εκφράσει ανησυχίες.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom δεν έχει δηλώσει εάν σκοπεύει να πληρώσει, εγείροντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του φόρου.

«Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει», είπε ο Vassilev σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας για την πληρωμή της Gazprom. «Ας μην κάνουμε εικασίες».

Πέρυσι, η Ρωσία έκοψε την παροχή φυσικού αερίου για εσωτερική χρήση στην Βουλγαρία, αφότου η χώρα αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια, κάτι το οποίο απαίτησε η Μόσχα έπειτα από την έναρξη του πολέμου. Όμως, η Βουλγαρία παραμένει σημαντική για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου στην περιοχή.

Η βουλγαρική επέκταση του αγωγού TurkStream κάτω από την Μαύρη Θάλασσα, που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακάμπτει την Ουκρανία, χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από την Gazprom, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμου συμβολαίου.

Όποιος αρνηθεί να πληρώσει τον φόρο (που έχει τεθεί στα 20 λεβ ή 11 δολάρια ανά MWh), θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με το μπλοκάρισμα ή την ανάκληση περιουσιακών στοιχείων, είπε ο Vassilev.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ελληνική «επιδότηση» στους Βούλγαρους – Φόρος στο διερχόμενο ρωσικό αέριο

Ενέργεια: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν χειμώνα με δύο πολέμους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News