ΔΝΤ: Τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν να αντικαταστήσουν τα μετρητά
Τα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες (CBDC) έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα μετρητά, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, τονίζοντας όμως ότι ενδέχεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μόνο μετά από αρκετά χρόνια.
«Τα CBDC μπορούν να αντικαταστήσουν τα μετρητά, τα οποία για να διοχετευθούν σε νησιωτικές οικονομίες απαιτούν υψηλό κόστος», δήλωσε στο πλαίσιο του FinTech Festival στη Σιγκαπούρη. «Μπορούν να προσφέρουν ανθεκτικότητα στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες. Και να βελτιώσουν την χρηματοοικονομική συμπερίληψη σε μέρη όπου λίγοι έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς», συμπλήρωσε.
«Τα CBDC μπορούν να προσφέρουν μια ασφαλή εναλλακτική χαμηλού κόστους. Επίσης, δημιουργούν γέφυρα μεταξύ ιδιωτικών χρημάτων και ένα μέσο υπολισμού της αξίας τους, όπως σήμερα κάνουν τα μετρητά, τα οποία μπορούμε να τραβήξουμε από τις τράπεζές μας», δήλωσε η ίδια.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τουλάχιστον 100 χώρες εξετάζουν το σενάριο υιοθέτησης CBDC, δηλαδή περίπου το 60% των χωρών παγκοσμίως.
«Το επίπεδο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στα CBDC είναι πρωτοφανές. Διάφορες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα ή ακόμη και εκδώσει τέτοια νομίσματα», ανέφερε το Ταμείο σε έκθεση του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με περυσινή έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, από τις 86 κεντρικές τράπεζες που συμμετείχαν το 93% δήλωσε ότι εξετάζει τη χρήση CBDC, ενώ το 58% δήλωσε ότι είναι πιθανό να εκδώσει σε βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Βέβαια, μέχρι τον Ιούνιο μόλις 11 χώρες έχουν προχωρήσει τα σχετικά πλάνα, ενώ επιπλέον 53 κράτη βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο. Τέλος, 46 χώρες ερευνούν το θέμα, σύμφωνα με το Atlantic Council.
Αναφερόμενη σε ομιλία του 2018 από την προκάτοχό της, Christine Lagarde, η οποία ενθάρρυνε τους αρμόδιους αξιωματούχους να εξετάσουν το θέμα των ψηφιακών νομισμάτων, η Georgieva δήλωσε: «Μετά από πέντε χρόνια, είμαι εδώ να σας δώσω τη νέα εικόνα για αυτό το ταξίδι».
«Πρώτον, οι χώρες πράγματι άνοιξαν πανιά. Πολλές ερευνούν τα CBDC και δημιουργούν το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις γύρω από τα ψηφιακά χρήματα», δήλωσε. Σημειώνεται πως το Ταμείο δημοσίευσε σήμερα έναν οδηγό, ως «χάρτη» για τις χώρες που σκέφτονται να τα υιοθετήσουν.
«Δεύτερον, δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε στεριά. Υπάρχει πολύ περισσότερος χώρος για καινοτομία και τόση αβεβαιότητα σχετικά με τις δοκιμές χρήσης», τόνισε. Σημείωσε επίσης ότι ακόμη και όσες χώρες έχουν αποκλείσει το σενάριο των ψηφιακών νομισμάτων θα πρέπει να είναι έτοιμες για άμεση υιοθέτηση.
«Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να συνεχίσει να ετοιμάζεται για την υιοθέτηση CBDC και σχετικές πλατφόρμες πληρωμών στο μέλλον. Τρίτον, αυτές οι πλατφόρμες θα πρέπει να σχεδιαστούν εξ αρχής με στόχο να εξυπηρετούν διασυνοριακές πληρωμές, μεταξύ άλλων και με CBDC», κατέληξε η Georgieva.
Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ μίλησε για τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να ενισχύσει τις δυνατότητες που προσφέρουν τα CBDC, όπως προσωποποιημένη στήριξη και ακριβή πιστοληπτική βαθμολόγηση (credit scoring).
«Βέβαια, οφείλουμε να προστατεύσουμε την ιδιωτικότητά μας και τα τα δεδομένα μας και να αποφύγουμε τις προκαταλήψεις, ώστε να μην διαιωνίζουμε την ανισότητα, αλλά να στοχεύουμε στη μείωσή της. Εφόσον γίνει συνετή διαχείριση, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει», σημείωσε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Αντίστροφη μέτρηση για το ψηφιακό ευρώ – Οι προβληματισμοί
Deutsche Bank: Τα μετρητά είναι δεινόσαυρος αλλά δεν θα εξαφανιστούν
Η σχέση των Ελβετών με τα μετρητά περνάει κρίση
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News