Business & Finance Τετάρτη 15/11/2023, 12:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Έχασε τη δυναμική της η ευρωπαϊκή οικονομία – Αλλά αποφεύγει την ύφεση

Κομισιόν: Έχασε τη δυναμική της η ευρωπαϊκή οικονομία – Αλλά αποφεύγει την ύφεση

Εντονότερο από το προσδοκώμενο ήταν το αποτύπωμα της αύξησης του κόστους ζωής στην ευρωπαϊκή οικονομία, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να αναθεωρεί επί τα χείρω -κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες- τις προβλέψεις της για φέτος. Πλέον, αναμένει ότι η χρονιά θα ολοκληρωθεί με ανάπτυξη 0,6% στην Ευρωζώνη (0,2% το τελευταίο τρίμηνο), ενώ η ανάκαμψη εφεξής θα είναι ήπια και θα βαίνει παράλληλα με την άνοδο της κατανάλωσης. 

Βέβαια, στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, η Κομισιόν προβλέπει πως η Ευρωζώνη και οι μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ θα αποφύγουν την ύφεση χάρη στην επιβράδυνση του πληθωρισμού και την ισχυρή αγορά εργασίας. 

Το 2024 αναμένεται ανάπτυξη 1,2% και το 2025 στο 1,6% στην Ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα συνεχίσει πτωτικά, φτάνοντας το 5,6% συνολικά το 2023, το 3,2% το 2024 και το 2,2% το 2025. Σημειώνεται πως εξακολουθεί να απέχει από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. 

Η Κομισιόν αποδίδει την αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας στην έλλειψη ενός ξεκάθαρου καταλύτη ανάπτυξης, ενόσω παρατηρείται αδυναμία όχι μόνο στην κατανάλωση, αλλά και σε εξωτερικούς παράγοντες. Ειδικότερα, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη, ενώ ο ρυθμός αύξησης των μισθών ήταν βραδύτερος από τον πληθωρισμό. Επίσης, το λιανεμπόριο εξακολουθεί να συρρικνώνεται σε ετήσια βάση ιδίως σε τομείς, όπου οι τιμές παραμένουν υψηλές. Βέβαια, σημειώνει η Κομισιόν, οι δαπάνες στον τομέα των υπηρεσιών παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα ιδίως χάρη στον τουρισμό.

Ωστόσο, οι εξαγωγές μειώθηκαν και το εμπόριο συνέβαλε στην ανάπτυξη μόνον επειδή η συρρίκνωση των εισαγωγών υπερέβη τη συρρίκνωση των εξαγωγών. Σε επίπεδο επενδύσεων -δημοσίων και ιδιωτικών- αυξήθηκαν μόνον οριακά το πρώτο εξάμηνο, ενώ παρατηρήθηκαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Η βιομηχανία επιβαρύνθηκε από την ασθενή ζήτηση και τα υψηλά ενεργειακά κόστη. Αντίστοιχα, ο τομέας των κατασκευών είχε βαρίδι τα κόστη εισαγωγών και χρηματοδότησης, καθώς και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Τέλος, σύμφωνα με την Κομισιόν, η αγοραστική δύναμη δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να παραμείνει στάσιμη η επιχειρηματική δραστηριότητα. Αντιθέτως, οι τομείς πληροφορικής και επιχειρηματικών υπηρεσιών συνέχισαν να αναπτύσσονται.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Επιβεβαίωση της συρρίκνωσης 0,1% το γ’ τρίμηνο

Ευρωζώνη: Σημάδια ύφεσης για το τελευταίο τρίμηνο του 2023

Απειλή ύφεσης στη Γερμανία – Συρρίκνωση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News