Γιατί οι ξένες επιχειρήσεις αποσύρουν δισεκατομμύρια από την Κίνα
Οι ξένες επιχειρήσεις αποσύρουν δισεκατομμύρια από την Κίνα, την ώρα που η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, τα χαμηλά επιτόκια και η γεωπολιτική διαμάχη με τις ΗΠΑ πυροδοτούν αμφιβολίες για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping και του Αμερικανού προέδρου Joe Biden αυτή την εβδομάδα, ωστόσο οι επιχειρήσεις φαίνεται να προτιμούν να τηρούν επιφυλακτική στάση.
«Οι ανησυχίες γύρω από το γεωπολιτικό ρίσκο, η αβεβαιότητα στην εσωτερική πολιτική και η βραδύτερη ανάπτυξη ωθούν τις εταιρείες να σκεφτούν εναλλακτικές αγορές», λέει στο BBC ο Nick Marro, του Economist Intelligence Unit (EIU).
Η Κίνα εμφάνισε έλλειμμα 11,8 δισ. δολαρίων στις ξένες επενδύσεις το τρίτο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 1998, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία. Αυτό δείχνει ότι οι ξένες εταιρείες δεν επανεπενδύουν τα κέρδη τους στην Κίνα, αλλά μεταφέρουν τα χρήματα έξω από τη χώρα.
«Η Κίνα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή χαμηλότερη ανάπτυξη και χρειάζεται να κάνει κάποιες διορθώσεις», λέει ο εκπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας κατασκευής βιομηχανικών μηχανημάτων Oerlikon, η οποία απέσυρε 250 εκατ. φράγκα (277 εκατ. δολάρια) από την Κίνα πέρυσι. «Το 2022, ήμασταν μία από τις πρώτες εταιρείες που γνωστοποιήσαμε με διαφάνεια ότι περιμένουμε πως η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα θα επηρεάσει την επιχείρησή μας», προσθέτει. «Συνεπώς, αρχίσαμε νωρίς να εφαρμόζουμε δράσεις και μέτρα για τον μετριασμό αυτών των επιπτώσεων».
Η Κίνα παραμένει βασική αγορά για την εταιρεία, η οποία απασχολεί σχεδόν 2.000 άτομα σε όλη τη χώρα και πραγματοποιεί πάνω από το ένα τρίτο των πωλήσεών της εκεί.
Άλλωστε, η Oerlikon σημείωσε ότι η κινεζική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη περίπου 5% τα επόμενα χρόνια, «η οποία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο».
Από την έναρξη της πανδημίας, επιχειρήσεις όπως η Oerlikon αντιμετώπισαν προκλήσεις στις δραστηριότητές τους, καθώς η Κίνα εφάρμοσε τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικού Covid».
Αυτό προκάλεσε προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού πολλών εταιρειών, με την Apple να είναι ανάμεσα σε εκείνες που επλήγησαν, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός κατασκευάζει τα περισσότερα iPhone του στην Κίνα. Η εταιρεία έχει διαφοροποιήσει έκτοτε την αλυσίδα εφοδιασμού της, μεταφέροντας μέρος της παραγωγής στην Ινδία.
Καθώς οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ αυξάνονται, με νέους περιορισμούς στις εξαγωγές στις πρώτες ύλες και την τεχνολογία που απαιτούνται για την κατασκευή προηγμένων τσιπ, οι εταιρείες κάνουν και νέες κινήσεις διαφοροποίησης της παραγωγής τους.
Επιπλέον, οι κινήσεις και η στρατηγική των επιχειρήσεων επηρεάζονται και από την πορεία των επιτοκίων. Σε μία περίοδο που όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκιά τους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού για να στηρίξουν την οικονομία και την ταλαιπωρημένη αγορά ακινήτων. Το γουάν έχει υποτιμηθεί πάνω από 5% έναντι του δολαρίου και του ευρώ φέτος.
Έτσι, αντί να επανεπενδύουν τα κέρδη που βγάζουν στην Κίνα στην ίδια χώρα, οι επιχειρήσεις επιλέγουν να αποσύρουν μέρος των χρημάτων αυτών και να το επενδύσουν αλλού, όπου οι αποδόσεις είναι υψηλότερες.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων φέτος για να στηρίξει την οικονομία της, λέει ο Dan Wang, επικεφαλής οικονομολόγος της Hang Seng Bank China. Η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο ήδη αποδυναμωμένο γουάν.
Η μεγάλη αβεβαιότητα τόσο για την πορεία επιτοκίων όσο και στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι τα δύο βασικά μέτωπα που απασχολούν τις διοικήσεις των ξένων επιχειρήσεων.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Η Κίνα παράγει υπερβολικά πολλά προϊόντα – Και οι άλλες χώρες ανησυχούν
Η μεγάλη φυγή των δισεκατομμυριούχων της Κίνας – Πού πάνε οι πλούσιοι
Η Κίνα δεν θα γίνει ποτέ Νο1 – Γιατί δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News