Business & Finance Δευτέρα 13/11/2023, 15:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον αέρα 90 δισ. ευρώ στην Ιταλία – Κινδυνεύει να χάσει κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Στον αέρα 90 δισ. ευρώ στην Ιταλία – Κινδυνεύει να χάσει κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Πρόβλημα με τα μισά περίπου από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα έχει η Ιταλία, καθώς η γραφειοκρατία, ο πληθωρισμός και οι τεχνικές δυσκολίες επιβραδύνουν τα projects.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα, η Ρώμη πιθανότατα θα λάβει την επόμενη, τέταρτη δόση αξίας 16,5 δισ. ευρώ, αν και ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις στην επίτευξη των στόχων των projects.

Πέρα από αυτό, ωστόσο, οι στόχοι γίνονται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν, ενώ και ο ρυθμός των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων επιβραδύνεται. Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία ενδέχεται να μην λάβει άλλα χρήματα για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ κινδυνεύει και να χάσει κονδύλια, εν όψει της προθεσμίας του 2026. Τα κονδύλια που δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμα ανέρχονται σε 92 δισ. ευρώ.

Με την εκταμίευση της τέταρτης δόσης, τα συνολικά χρήματα που θα έχει λάβει η Ιταλία θα φτάσουν στα 101,9 δισ. ευρώ ή περίπου το 52% του συνολικού διαθέσιμου ποσού.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η κυβέρνηση της Giorgia Meloni δυσκολεύεται να εκμεταλλευτεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα βοήθειας από την μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ιταλίας, την ώρα που η οικονομία της εμφανίζει αναιμική ανάπτυξη. Η χώρα έχει ανάγκη από κεφάλαια για επενδύσεις σε διάφορους τομείς, όπως οι υποδομές, η ψηφιοποίηση, η εκπαίδευση και η πράσινη ενέργεια.

Ωστόσο, το υψηλό κόστος δανεισμού και η χαμηλή ανάπτυξη σημαίνουν ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται να κάνει επενδύσεις χωρίς να δει το χρέος-μαμούθ της να βγαίνει εκτός ελέγχου.

Και την ίδια στιγμή, τα δημόσια οικονομικά της βρίσκονται στο μικροσκόπιο τόσο των επενδυτών της αγοράς ομολόγων όσο και των οίκων αξιολόγησης. Την Παρασκευή, η Moody’s θα πραγματοποιήσει ένα κρίσιμο review της ιταλικής πιστοληπτικής ικανότητας.

Μέχρι στιγμής, οι οίκοι έχουν επιβεβαιώσει την αξιολόγηση της Ιταλίας και μια υποβάθμιση από τον Moody’s στην βαθμίδα junk θα ήταν πολύ αμφιλεγόμενη.

Θα προηγηθεί η δημοσίευση των νέων οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν την Τετάρτη, από την οποία θα προκύψουν περαιτέρω πληροφορίες για την πορεία του χρέους και του ελλείμματος της Ιταλίας.

Πάντως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Raffaele Fitto δήλωσε ότι η Ιταλία δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει ορισμένα από τα έργα που απαιτούνται για να ξεκλειδώσει τα κονδύλια της ΕΕ έως την προθεσμία του 2026. Η χώρα έχει επαναδιαπραγματευτεί ορισμένους από τους όρους, με τις Βρυξέλλες να αφήνουν περιθώρια, αλλά κατά περίπτωση.

Η Ιταλία έχει ιστορικό χαμένων προθεσμιών για την εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ και αντιμετωπίζει κάποια παλιά προβλήματα, ιδιαίτερα στις λιγότερο πλούσιες περιοχές που χρειάζονται περισσότερο τα κεφάλαια. Οι στόχοι που συνδέονται με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνουν τη μείωση των χρόνων πληρωμής της δημόσιας διοίκησης και της γραφειοκρατίας, καθώς και την ολοκλήρωση projects εντός καθορισμένων προθεσμιών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ιταλία: Ζητά παράταση ενός έτους στην αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Capital Economics: Το ιταλικό αδιέξοδο – Πώς η Ιταλία έγινε η αρνητική εξαίρεση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News