Business & Finance Δευτέρα 13/11/2023, 11:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

De Guindos: Πιθανή η προσωρινή άνοδος του πληθωρισμού πριν επανέλθει στον στόχο

De Guindos: Πιθανή η προσωρινή άνοδος του πληθωρισμού πριν επανέλθει στον στόχο

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ενδέχεται να ανέβει προσωρινά προτού υποχωρήσει πιο κοντά στον στόχο του 2%, προειδοποίησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, συμφωνώντας με την πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας.

Ο de Guindos, λίγες ημέρες αφότου η Christine Lagarde εξέφρασε αντίστοιχες προσδοκίες για την Ευρωζώνη, προέβλεψε ότι η οικονομία του μπλοκ θα παραμείνει αδύναμη για κάποιον καιρό ακόμη και στη συνέχεια θα ανακάμψει ξανά, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται.

«Αναμένουμε προσωρινή ανάκαμψη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες όσο χάνεται το αποτέλεσμα βάσης (base effect) από την ραγδαία άνοδο του κόστους ενέργειας και τροφίμων», δήλωσε. «Ωστόσο βλέπουμε ότι η αποπληθωριστική διαδικασία θα συνεχιστεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας, στο 2,9%, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά υψηλότερα από τον στόχο του 2%. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εξάλλου προειδοποιήσει για μεγάλες δυσκολίες στο τελευταίο κομμάτι της «μάχης» εναντίον του πληθωρισμού, ενόσω οι κυβερνήσεις αποσύρουν τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας και οι μισοί των εργαζομένων ανεβαίνουν.

«Οι τιμές ενέργειας παραμένουν βασική πηγή αβεβαιότητας εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και του αντικτύπου από τα δημοσιονομικά μέτρα. Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές τροφίμων, οι οποίες επίσης δέχθηκαν ανοδικές πιέσεις λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων και γενικά της αναδίπλωσης της κλιματικής κρίσης», τόνισε ο de Guindos.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια δανεισμού, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι τα βασικά επιτόκια βρίσκονται σε επίπεδα, τα οποία εάν διατηρηθούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πρόβλεψη για Ευρωζώνη: Νωρίτερα η πτώση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%

Lagarde: Τα τρέχοντα επιτόκια μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών

Κεντρικοί τραπεζίτες: Τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News