Business & Finance Παρασκευή 10/11/2023, 12:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αναγνωρίζει τις αξιολογήσεις της Scope Ratings

ΕΚΤ: Αναγνωρίζει τις αξιολογήσεις της Scope Ratings

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την απόφασή της να συμπεριλάβει τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings στον «κατάλογο των συναφών εταιρειών» που αναγνωρίζει και λαμβάνει υπόψη. Σχετική φημολογία υπήρχε από τον καλοκαίρι όταν η Scope έγινε ο πρώτος μεγάλος που τον περασμένο Αύγουστο αναβάθμισε την ελληνική οικονομία κατατάσσοντας την στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook). Ακολούθησαν, ωστόσο, οι ήδη αναγνωρισμένες DBRS και S&P που έδωσαν και αυτές με τη σειρά τος της επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, στις 2 Νοεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αποδεχθεί τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope Ratings GmbH (Scope Ratings) ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ECAI) για τους σκοπούς του Πλαισίου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης του Ευρωσυστήματος (ECAF). Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από ενδελεχή αξιολόγηση από το Ευρωσύστημα της αίτησης που υπέβαλε η Scope Ratings. 

Κατά την αξιολόγησή του το Ευρωσύστημα έλαβε υπόψη του όλα τα κριτήρια αποδοχής των ECAI, τα οποία περιλαμβάνουν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, καθώς και κάθε σχετική εποπτική ανατροφοδότηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ). Η εγγραφή από την ESMA αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την αποδοχή ενός οργανισμού στο πλαίσιο του ECAF.

Σε αυτή την αξιολόγηση ελήφθησαν υπόψη τα κριτήρια αποδοχής των ECAI, τα οποία περιλαμβάνουν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις ABS που εκδίδονται από την Scope Ratings στην παρούσα συγκυρία δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις καταλληλότητας του Ευρωσυστήματος, γεγονός που τις καθιστά προς το παρόν μη επιλέξιμες για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Η διαδικασία ενσωμάτωσης του Scope Ratings στην υποδομή πληροφορικής του Ευρωσυστήματος θα ξεκινήσει αμέσως και είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της δυνατότητας χρήσης της Scope Ratings για σκοπούς νομισματικής πολιτικής θα προαναγγελθεί στον ιστότοπο της ΕΚΤ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

S&P: Έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα

Scope: Οι προκλήσεις μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News