Business & Finance Πέμπτη 9/11/2023, 16:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Μικρή μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

ΗΠΑ: Μικρή μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

Τα συνεχιζόμενα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας εξασθενεί, παρότι οι αρχικές αιτήσεις μειώθηκαν σε 217.000 την εβδομάδα που έληξε στις 4 Νοεμβρίου. Πάντως, ο κινητός μέσος όρος των αιτήσεων τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος εξομαλύνει μέρος της μεταβλητότητας των εβδομαδιαίων στοιχείων, αυξήθηκε στις 212.250.

Συγκεκριμένα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας, που αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, αυξήθηκαν σε 1,83 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 28 Οκτωβρίου, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η πρόσφατη αύξηση των συνεχιζόμενων επιδομάτων υποδηλώνει ότι οι άνεργοι εργαζόμενοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν νέες θέσεις εργασίας. Η ζήτηση για εργαζομένους υποχωρεί από τα πρωτοφανή επίπεδα πανδημίας και το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Σε μη προσαρμοσμένη βάση, οι αρχικές αιτήσεις αυξήθηκαν σε 213.132. Οι αιτήσεις αυξήθηκαν περισσότερο στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη και μειώθηκαν στο Όρεγκον. Οι μη προσαρμοσμένες συνεχιζόμενες αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα αναφοράς σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην Καλιφόρνια, το Μίσιγκαν και την Ουάσινγκτον.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η αγορά εργασίας θα αποδυναμωθεί περαιτέρω στο μέλλον και αυτό μεταφράζεται ήδη σε μεγαλύτερη ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων. Με τα επιτόκια να βρίσκονται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών, ορισμένοι εργοδότες αρχίζουν να μειώνουν τα σχέδια προσλήψεων, ενώ άλλοι μειώνουν εντελώς τις θέσεις εργασίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News