BofA: 2.000 χρόνια ιστορίας – Όταν η Ελλάδα ήταν στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη
Πριν από περίπου 2.000 χρόνια, η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Την εποχή εκείνη, η Κίνα (32% της παγκόσμιας οικονομίας), η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Ιράν και η Ινδία αποτελούσαν πάνω από το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America.
Έως τα 1800, η Αγγλία, η Ευρώπη και η Ρωσία είχαν γίνει οι κυρίαρχες οικονομικές δυνάμεις, αποτελώντας πάνω από το 50% της παγκόσμιας οικονομίας, ώσπου ο πόλεμος υπονόμευσε την ισχύ τους.
Το 1916, οι ΗΠΑ έγιναν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η συνεισφορά των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ κορύφωσε το 1944 στο 35% (με βάση την αγοραστική δύναμη, Purchasing Power Parity), στη συνέχεια έπεσε γύρω στο 16% και ξεπεράστηκε από την Κίνα (18%) το 2016.
Πάντως, όταν μετριέται σε όρους σημερινών ισοτιμιών, η αμερικανική παραμένει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη με διαφορά.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Bank of America, ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται σήμερα σε μία μάχη για την οικονομική, χρηματοοικονομική, τεχνολογική και γεωπολιτική κυριαρχία του 21ου αιώνα. Η μάχη αυτή διαμορφώνει τις γεωπολιτικές και οικονομικές πολιτικές και μέχρι στιγμής, στη δεκαετία που διανύουμε, έχει προκαλέσει μία στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων από την Κίνα προς τις ΗΠΑ.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Deutsche Bank: Τα αόρατα δίκτυα που κινούν την παγκόσμια οικονομία – Οι 5 αδύναμοι κρίκοι
Οι συνδετικοί κρίκοι: Οι 5 οικονομίες που ενώνουν τον πλανήτη σε καιρούς αποπαγκοσμιοποίησης
Ποιοι κερδίζουν από την απο-παγκοσμιοποίηση: Οι χώρες και οι εταιρείες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News