Business & Finance Τετάρτη 8/11/2023, 18:04
ΕΥΡΩΠΗ

ΔΝΤ: Φόβοι για άνοδο του πληθωρισμού λόγω αύξησης των μισθών

ΔΝΤ: Φόβοι για άνοδο του πληθωρισμού λόγω αύξησης των μισθών

Παρότι η αύξηση των μισθών δίνει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία, οι αρμόδιες αρχές είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού. Αυτό αναφέρουν οικονομολόγοι του ΔΝΤ σε σχετική ανάρτηση στο blog του φορέα, προειδοποιώντας για μακρά περίοδο σύσφιγξης στην αγορά εργασίας και κατά συνέπεια ανάφλεξη του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα της αύξησης των μισθών.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ τονίζουν ότι μετά από δύο χρόνια συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης είναι κατανοητό να ζητά κανείς υψηλότερο μισθό. Ωστόσο, σημειώνουν, η βελτιωμένη παραγωγικότητα, μαζί με τις «σφιχτές» μακροοικονομικές πολιτικές είναι απαραίτητες συνθήκες, ώστε οι χώρες να μπορούν να ανεβάζουν τους μισθούς χωρίς να εκτινάσσεται ο πληθωρισμός.

Σημειώνεται πως ο ρυθμός αύξησης των μισθών διαφέρει από χώρα σε χώρα: στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης εκτιμάται πως υπάρχει περιθώριο περαιτέρω αυξήσεων προτού οι μισθοί έρθουν σε αντιστοιχία με τον ρυθμό μεταβολής των τιμών. Αυτό σημαίνει ότι οι πιέσεις για αύξηση των μισθών κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμη. Αντιθέτως, οι μισθοί στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν ταχύτατα, κατ’ αντιστοιχία με τις τιμές. Και τώρα, που η παραγωγικότητα είναι ασθενέστερη, είναι πιθανό οι νέες αυξήσεις μισθών να επηρεάσουν ανταγωνισμό.

ΔΝΤ: Φόβοι για άνοδο του πληθωρισμού λόγω αύξησης των μισθών-1

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι πιέσεις για αύξηση των μισθών συνολικά κατά πάσα πιθανότητα θα διαρκέσουν αρκετό καιρό. Το δημογραφικό και η τάση προς συντομότερες εργασιακές εβδομάδες σημαίνουν ότι οι εργοδότες θα δυσκολευτούν να βρουν καταρτισμένο προσωπικό και θα πρέπει να πληρώσουν παραπάνω για να το κρατήσουν.

Την τελευταία δεκαετία, η αγορά εργασίας στην Ευρώπη αυξήθηκε σχετικά γρήγορα. Ακόμη κι αν συνεχιστεί η ίδια τάση, η ένταξη νέων ανθρώπων στην αγορά μπορεί να περιοριστεί κατά 0,1% λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, της υπογεννητικότητας και του μειωμένου ωραρίου. Στις ΗΠΑ αντιθέτως αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,2% λόγω της αύξησης των ωρών απασχόλησης και των μεταναστών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Η Ευρώπη θα γλυτώσει τη βαθιά ύφεση – Ψηλά ο πληθωρισμός για κάποια χρόνια

Ευρωζώνη: Σημάδια ύφεσης για το τελευταίο τρίμηνο του 2023

Deutsche Welle: Nέα κρίση χρέους απειλεί την ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News