Business & Finance Δευτέρα 6/11/2023, 07:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόσοι «μάγεψαν» τη Silicon Valley – Αλλά δεν μαθαίνει από τα λάθη της

Τόσοι «μάγεψαν» τη Silicon Valley – Αλλά δεν μαθαίνει από τα λάθη της

Στη διάρκεια της πολύκροτης δίκης του Sam Bankman Fried, που άλλοτε θεωρείτο παιδί-θαύμα στην αγορά των cryptos και στη Silicon Valley, οι δικηγόροι έδειξαν κάποια από τα καλύτερα στιγμιότυπα της ζωής του: στο Super Bowl με την Katy Perry και τον Orlando Bloom, στο ιδιωτικό του τζετ να κοιμάται άνετος, επί σκηνής (με σορτς και T-shirt) με τον Bill Clinton και τον Tony Blair.

Σύμφωνα με άρθρο του Atlantic, τα ίδια στοιχεία που τον έκαναν διάσημο στη Silicon Valley -η εξυπνάδα του, οι εμμονές του, η ιστορία του– ευθύνονται για την πτώση του. Την περασμένη εβδομάδα, κρίθηκε ένοχος για επτά κατηγορίες, μεταξύ αυτών απάτη και συνομωσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών, καθώς χάρη στις ιδέες του Bankman Fried, η εταιρεία του, η FTX, έφτασε να αποτιμάται σε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια μόλις πριν από έναν χρόνο. Η Silicon Valley «τρέφεται» με ιστορίες, γεγονός το οποίο και εκμεταλλεύθηκε, ώστε να ευνοήσει τον εαυτό του και την FTX. Εξάλλου, σύμφωνα με το Atlantic, ως ιδρυτής τεχνολογικής εταιρείας ήταν σαν να βγήκε από κάστινγκ: ατημέλητος, μορφωμένος, περίεργος με τρόπο που αναδείχθηκε σαν ένδειξη ευφυΐας. Έμοιαζε με αυτό που επενδυτές και απλός κόσμος περίμεναν από έναν ιδρυτή. Ωστόσο, επίκεντρο του προφίλ που προωθούσε ήταν πως είναι φιλάνθρωπος και αλτρουιστής.

Οι ιδρυτές ταυτίζονται με τις εταιρείες

Ο κλάδος της τεχνολογίας φιλοξενεί μεγάλες προσωπικότητες και ανάμεσά τους πολλοί επιτυχημένοι ιδρυτές, που ταυτίστηκαν με τις εταιρείες τους. Στο πλαίσιο αυτού του τεχνολογικού οικοσυστήματος, το οποίο είναι «φιλικό» προς τους ιδρυτές, πολλοί τείνουν να κρατούν τα ηνία των εταιρειών τους για πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Mark Zuckerberg, CEO από την ίδρυση της Meta και του Facebook, και του Jeff Bezos, που ασχολείται με την Amazon επί 27 χρόνια. Κι αυτό διότι οι επενδυτές ναι μεν ποντάρουν στις ιδέες στις οποίες πιστεύουν, αλλά και στα άτομα που θεωρούν ότι μπορούν να ηγηθούν. Έτσι, η ιστορία ενός ιδρυτή και η ιστορία μιας εταιρείας γίνονται ένα.

Και στην περίπτωση του Bankman Fried, η θεωρία αυτή εφαρμόζει πλήρως: οι επενδυτές είδαν τεράστιες δυνατότητες σε αυτόν με αποτέλεσμα να διοχετεύσουν δισεκατομμύρια στην FTX. Και μάλιστα η σημασία της ιστορίας του ιδρυτή διογκώνεται όσο περνούν χρόνια χωρίς κερδοφορία για την εταιρεία. Σύμφωνα με το Atlantic, οι ιδρυτές τείνουν να προωθούν την ιδέα ότι θα γίνουν τόσο μεγάλοι, ώστε οι κανόνες δεν θα εφαρμόζουν σε αυτούς.

Εκτός όμως από την προσέλκυση επενδυτών, οι ιστορίες βοηθούν στην προώθηση προϊόντων σε ένα κοινό που δεν αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία τους. Ιδίως σε ό,τι αφορά τα cryptos, οι ιδρυτές απευθύνονται σε επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές και το κοινό, προσπαθώντας να καταστήσουν «εύπεπτη» μία δυσνόητη ιδέα. Ο Bankman Fried σε αυτό το κομμάτι ήταν γοητευτικός, με τον τρόπο του, και σταθερός.

Τόσοι «μάγεψαν» τη Silicon Valley – Αλλά δεν μαθαίνει από τα λάθη της-1

Οι «μάγοι» της Silicon Valley

Προφανώς και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε έναν φιλόδοξο ιδρυτή που παρουσιάζει μια γλαφυρή και αισιόδοξη εικόνα των στόχων της εταιρείας του. Όπως, όμως, σημειώνει το Atlantic, σε μία βιομηχανία που επιβραβεύει την εκρηκτική ανάπτυξη, οι ιδρυτές μπορεί να βρίσκουν περισσότερα κίνητρα για να «φουσκώσουν» την προοπτική των προϊόντων τους παρά για να προβάλλουν λογικά επιχειρήματα. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν και η Elizabeth Holmes με το σκάνδαλο Theranos, αλλά και η εταιρεία Juicero.

Το ζήτημα είναι ότι διαφέρει η προώθηση ιστοριών από το να λέει κανείς ψέματα. Ωστόσο, οι κινητήριες δυνάμεις στη Silicon Valley -και τα τεράστια ποσά που μπορεί να αποσπάσει κανείς λέγοντας καλές ιστορίες παρά προωθώντας προϊόντα που πράγματι δουλεύουν- σημαίνουν ότι μπορεί να υπάρξουν κι άλλες περιπτώσεις σαν του Bankman Fried.

Όπως δήλωσε στο Atlantic ο Adrian Daub, συγγραφέας και καθηγητής στο Stanford, εφόσον «υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος εταιρείας που απαιτεί αυτού του είδους την προώθηση ιστοριών και ένα συγκεκριμένο είδος επενδυτή που χρειάζεται αυτό το είδος εταιρείας σαν όχημα, τότε θα υπάρξει κι άλλη τέτοια περίπτωση».

moneyreview.gr με πληροφορίες από The Atlantic

Διαβάστε επίσης:

Ο άνθρωπος που θα έσωζε τον κόσμο – Πώς ο Sam Bankman-Fried κορόιδεψε τους πάντες

Θα δουλεύει για 12 σεντς την ώρα: Από το εξώφυλλο του Forbes στη φυλακή

Χωρίς όρια οι «tech bros» – Η σταδιακή μεταμόρφωση των CEOs της τεχνολογίας

Αυτοί που είπαν «όχι» στη γραβάτα: Ο μύθος του ατημέλητου στυλ καταρρίπτεται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News