Business & Finance Τρίτη 7/11/2023, 07:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι οι κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί το μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο;

Είναι οι κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί το μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο;

Τα ζευγάρια που έχουν κοινό ταμείο, όχι μόνο είναι πιο ικανοποιημένα από τη σχέση τους, αλλά είναι πιο πιθανό να βλέπουν από την ίδια οπτική τα οικονομικά τους, σύμφωνα με μια έρευνα.

Αναλυτικότερα τα ευρήματα έδειξαν ότι τα ζευγάρια με κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένα με τον γάμο σε σύγκριση με ζευγάρια που διατηρούν χωριστούς λογαριασμούς. Τέτοια ζευγάρια είναι επίσης πιο συγχρονισμένα ως ομάδα σε θέματα χρημάτων και είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν στις ανάγκες του άλλου χωρίς να περιμένουν αμοιβαιότητα, διαπίστωσε η μελέτη, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

«Τα χρήματα είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα ζευγάρια μαλώνουν, αλλά η ύπαρξη κοινών λογαριασμών μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας της σχέσης», λέει η Jenny Olson, επίκουρη καθηγήτρια στο Kelley School of Business του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και μια από τις συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα διάρκειας δύο ετών με περίπου 230 νιόπαντρα ή αρραβωνιασμένα ζευγάρια. Στην αρχή, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις κατηγορίες: η μία είχε χωριστούς λογαριασμούς, η άλλη ένα κοινό και η τρίτη μπορούσε να πράξει όπως ήθελε. Τα περισσότερα ζευγάρια στην τρίτη ομάδα επέλεξαν να κρατήσουν τους λογαριασμούς τους χωριστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. 

Στη συνέχεια, οι ομάδες απάντησαν σε ερωτήσεις στην αρχή της μελέτης και έπειτα τρεις, έξι, εννέα, 12 και 24 μήνες αργότερα.

Για να αξιολογηθεί η ποιότητα της σχέσης των ζευγαριών, ένα μέρος της έρευνας ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν σε μια κλίμακα πέντε βαθμών την αλήθεια μιας δήλωσης όπως: «Η σχέση μου με τον σύντροφό μου με κάνει ευτυχισμέν@». Στα ζευγάρια τέθηκαν επίσης ερωτήσεις σχετικά με το πόσο καλά χειρίζονται τις συγκρούσεις, όπως πόσο συχνά φώναζαν στον σύντροφό τους. Τέλος, τα ζευγάρια έκαναν δηλώσεις σχετικά με το πόσο καλά αλληλεπιδρούσαν καθημερινά μεταξύ τους.

Στο τέλος της περιόδου των δύο ετών, τα ζευγάρια με κοινούς λογαριασμούς θεωρούσαν ότι οι σχέσεις τους ήταν καλύτερες σε σύγκριση με ζευγάρια με χωριστούς λογαριασμούς. Η βαθμολογία ποιότητας σχέσης και ικανοποίησης για ζευγάρια με κοινούς λογαριασμούς αυξήθηκε κατά περίπου 6% κατά τη διετή περίοδο της έρευνας. Οι βαθμολογίες από την ομάδα με χωριστούς λογαριασμούς και την τρίτη ομάδα, που επίλεξε μόνη της μειώθηκαν κατά περίπου 8% και 13%, αντίστοιχα.

Σε ένα άλλο μέρος της έρευνας, οι ερευνητές έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με την οικονομική αρμονία, όπως: «Όταν πρόκειται για τα οικονομικά μας, ο σύντροφός μου και εγώ έχουμε την ίδια οπτική», «Ο σύντροφός μου είναι ικανοποιημένος με τη στάση μου απέναντι στα χρήματα», «Τα χρήματα είναι μια συνεχής πηγή σύγκρουσης με τον σύντροφό μου». Τα ζευγάρια με κοινούς λογαριασμούς έτειναν επίσης να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες σε αυτούς τους τύπους ερωτήσεων.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η οικονομική αρμονία πιθανότατα βελτίωσε την ποιότητα της σχέσης των συμμετεχόντων, λέει η Olson, σημειώνοντας ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες στις ερωτήσεις οικονομικής αρμονίας προέβλεπαν ποια ζευγάρια θα είχαν επίσης υψηλή βαθμολογία σε ερωτήσεις ποιότητας σχέσης με ένα ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 75%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Eίστε αγχωμένοι; Έξι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν συζήσετε με τον σύντροφό σας

Η μία λέξη που χρειάζεται για μια επιτυχημένη σχέση – Ψυχολόγοι μελέτησαν 20.000 ζευγάρια

Λένε όχι σε διαζύγια και ακριβά αυτοκίνητα: Πώς «ζουν» τη μέση ηλικία οι millennials

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News