Business & Finance Τετάρτη 1/11/2023, 15:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Φρέναραν οι προσλήψεις και οι αυξήσεις μισθών

ΗΠΑ: Φρέναραν οι προσλήψεις και οι αυξήσεις μισθών

Οι αμερικανικές εταιρείες προσέλαβαν λιγότερους εργαζομένους από τις προβλέψεις των αναλυτών σε μια ένδειξη ότι η ζήτηση εργατκού δυναμικού έχει αρχίσει να ατονεί.

Οι μισθοδοσίες στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 113.000 τον περασμένο μήνα, αφού σημείωσαν τον Σεπτέμβριο την ασθενέστερη πρόοδο των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη το ινστιτούτο ADP σε συνεργασία με το Stanford Digital Economy Lab. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για 150.000 νέες μισθοδοσίες.

Η μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας καταγράφηκε στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας, καθώς και το εμπόριο και τις μεταφορές. Η αναψυχή και η φιλοξενία, τομείς που συνέβαλαν στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, πρόσθεσαν τις λιγότερες θέσεις από τις αρχές του 2022.

Τα στοιχεία, ιδίως σε συνάρτηση με αυτά του προηγούμενου μήνα, υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να ψυχραίνεται πιο αισθητά. Αν και η ανεργία παραμένει χαμηλή και οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό, οι εργοδότες περιορίζουν όλο και περισσότερο τις προσλήψεις, καθώς η αγορά εργασίας ομαλοποιείται από τα πανδημικά υψηλά της.

Τα στοιχεία της ADP έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση στην αύξηση των μισθών. Οι εργαζόμενοι που παρέμειναν στην εργασία τους είδαν μια μέση αύξηση 5,7% των μισθών τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την έκθεση της Τετάρτης. Για όσους άλλαξαν θέση εργασίας, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 8,4%. Πρόκειται για τον πιο αργό ρυθμό αύξηση από το 2021 και για τις δύο κατηγορίες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News