Business & Finance Τρίτη 31/10/2023, 15:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Άνω των προβλέψεων η αύξηση του μισθολογικού κόστους

ΗΠΑ: Άνω των προβλέψεων η αύξηση του μισθολογικού κόστους

Το μισθολογικό κόστος στις ΗΠΑ αυξήθηκε απροσδόκητα το τρίτο τρίμηνο του έτους, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η ισχυρή αγορά εργασίας κινδυνεύει να διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης κόστους απασχόλησης ECI, ένας ευρύς δείκτης μισθών και παροχών, αυξήθηκε κατά 1,1% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου μετά από αύξηση 1% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας. Παρότι η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε ελαφρώς στον τομέα της βιομηχανίας, οι μισθοί στη κεντρική και αποκεντρωμένη κυβέρνηση αυξήθηκαν κατακόρυφα. 

Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg ήταν για αύξηση 1%.

Σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, ο δείκτης κόστους απασχόλησης ECI ήταν αυξημένος κατά 4,3%, καταγράφοντας τη μικρότερη ετήσια αύξηση από τα τέλη του 2021. Παρόλα αυτά, ο ρυθμός αυτός είναι πολύ υψηλότερος από τον μέσο ρυθμό αύξησης τα χρόνια πριν από την πανδημία.

Παρότι υπάρχουν και άλλοι δείκτες που μετρούν το ύψος των αποδοχών – συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τις μέσες ωριαίες αποδοχές από τη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση – οι οικονομολόγοι τείνουν να προτιμούν τον δείκτη κόστους απασχόλησης ECI επειδή δεν παρουσιάζει στρεβλώσεις από τις μετατοπίσεις στη σύνθεση της απασχόλησης μεταξύ επαγγελμάτων ή κλάδων.

Η συνεδρίαση της Fed

Την ώρα που οι αξιωματούχοι της Fed παρακολουθούν τα οικονομικά δεδομένα από την αγορά εργασίας, η απρόσμενη αύξηση του μισθολογικού κόστους μπορεί να φουντώσει τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονα υψηλός.

Οι policymakers αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής τους, αύριο Τετάρτη. Ωστόσο, μια διαρκής εκ νέου επιτάχυνση της αύξησης των μισθών κινδυνεύει να ωθήσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού τους επόμενους μήνες.

Οι μισθοί και τα ημερομίσθια των πολιτικών εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 1,2% το τρίμηνο και ήταν αυξημένοι κατά 4,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αμοιβές για τους κυβερνητικούς υπαλλήλους αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το μεγαλύτερο ποσοστό του τελευταίου έτους.

Προσαρμοσμένες με τον πληθωρισμό, οι αμοιβές αυξήθηκαν με βραδύτερο ετήσιο ρυθμό. Η χαμηλή ανεργία και η θετική αύξηση των πραγματικών αποδοχών αποτέλεσαν κρίσιμο μέρος της ανθεκτικότητας των δαπανών των νοικοκυριών. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η έκρηξη των καταναλωτικών δαπανών συνέβαλε στην ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Τέλος της απεργίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες – Υποχώρησε και η GM

Η μεγάλη φυγή των δισεκατομμυριούχων της Κίνας – Πού πάνε οι πλούσιοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News