Business & Finance Τρίτη 31/10/2023, 12:48
EUROSTAT

Επιτάχυνε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Σημαντική αποκλιμάκωση στην Ευρωζώνη

Επιτάχυνε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Σημαντική αποκλιμάκωση στην Ευρωζώνη

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρωζώνη, επιταχύνοντας στο 3,9% τον Οκτώβριο έναντι σημαντικής αποκλιμάκωσης στο 2,4% που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο.

Επιτάχυνε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Σημαντική αποκλιμάκωση στην Ευρωζώνη-1

Αντιθέτως, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, η άνοδος των τιμών σε ολόκληρο το μπλοκ συνέχισε να επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε χαμηλό δύο ετών. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτιμάται πως άγγιξε το 2,9%, καταγράφοντας εντυπωσιακή πτώση από το 4,3% του αμέσως προηγούμενου μήνα.

Βάσει πάντοτε των πρώτων εκτιμήσεων για τον Οκτώβριο, καταλύτης στις τιμές υπήρξε για άλλον έναν μήνα η κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, στην οποία ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε μεν από το 8,8% του Σεπτεμβρίου, αλλά διαμορφώθηκε στο επίσης υψηλό επίπεδο του 7,5%. Έπειτα ακολουθεί ο κλάδος των υπηρεσιών με 4,6% από 4,7% τον Σεπτέμβριο και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 3,5% από 4,1%. Ο τομέας της ενέργειας συνεχίζει να εμφανίζει αποκλιμάκωση της τάξης του 11,1% από 4,6% τον Σεπτέμβριο.

Επιτάχυνε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Σημαντική αποκλιμάκωση στην Ευρωζώνη-2

Ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης δηλαδή που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, διαμορφώθηκε στο 4,2% τον Οκτώβριο έναντι 4,5% τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως τον δείκτη αυτό παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, ως σημάδι αποδοτικότητας της νομισματικής πολιτικής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Πληθωρισμός 3,6% αλλά αυξήσεις τιμών 10,4% στα σούπερ μάρκετ

Γιατί τα τρόφιμα είναι πάντα ακριβά στην Ελλάδα

Σούπερ μάρκετ: Στροφή στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας λόγω ακρίβειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News