Business & Finance Τρίτη 31/10/2023, 09:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Οριακή ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο – Στοχεύει σε ρυθμό 1% το 2023

Γαλλία: Οριακή ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο  – Στοχεύει σε ρυθμό 1% το 2023

Οριακή ανάπτυξη εμφάνισε η γαλλική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο, παρέχοντας κάποια στήριξη στην Ευρωζώνη, καθώς αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια και παρατεταμένη αδυναμία στον βιομηχανικό τομέα.

Το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, έναντι αναθεωρημένων στοιχείων για ανάπτυξη 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Γαλλία: Οριακή ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο  – Στοχεύει σε ρυθμό 1% το 2023-1

Η έστω και οριακή ανάπτυξη στη Γαλλία ανακοινώνεται αφότου η Γερμανία εμφάνισε μια μικρή πτώση του ΑΕΠ, που μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας ύφεσης, σημειώνει το Bloomberg.

Συνολικά, η Ευρωζώνη εμφανίζει μια μεικτή εικόνα, καθώς η Ισπανία και το Βέλγιο κατέγραψαν ανάπτυξη, αλλά οι οικονομίες της Αυστρίας και της Ιρλανδίας συρρικνώθηκαν.

Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη, που θα ανακοινωθούν σήμερα, αναμένεται να παρουσιάσουν στασιμότητα.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλά εμπόδια για την ανάπτυξη, καθώς ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρεί αλλά συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά και οι αυξήσεις επιτοκίων που γίνονται για να συγκρατήσουν τις τιμές, βλάπτουν τις επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή, η πιο ήπια κινεζική ζήτηση επιβαρύνει τη βιομηχανία, ενώ οι κυβερνήσεις αρχίζουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να μειώσουν τα επίπεδα του χρέους.

Η Γαλλία επέδειξε ανθεκτικότητα στο πρώτο μέρος του τρέχοντος έτους, εν μέρει χάρη στις ισχυρές εξαγωγές. Όμως, το τρίτο τρίμηνο, οι πωλήσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν σημαντικά, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν.

Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι η ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, καθώς και η αύξηση των εταιρικών επενδύσεων, ήταν θετικές, επιβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης του 2023, που έχει τεθεί στο 1%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Απειλή ύφεσης στη Γερμανία – Συρρίκνωση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο

Ευρωζώνη: Οριακή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

ΕΚΤ: Τα δύο ορόσημα για το πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News