Business & Finance Δευτέρα 30/10/2023, 16:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Halloween: Περισσότερο trick και λιγότερο treat φέτος, λόγω των τιμών στα γλυκά

Halloween: Περισσότερο trick και λιγότερο treat φέτος, λόγω των τιμών στα γλυκά

Αντιμέτωποι με τις υψηλές τιμές των γλυκών του Halloween έχουν έρθει οι καταναλωτές φέτος, μετά από μια παγκόσμια έλλειψη ζάχαρης και κακάο.

Η κακοκαιρία από τη Δυτική Αφρική έως την Ινδία έχει προκαλέσει ελλείψεις στις καλλιέργειες των δύο αγαθών, που είναι βασικά συστατικά για τους παρασκευαστές σοκολάτας και καραμέλας. Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα φέρνοντας πιο ξηρές συνθήκες και περιορίζοντας την παραγωγή στη σεζόν που μόλις ξεκίνησε.

Οι τρομερές προοπτικές των καλλιεργειών ώθησαν πρόσφατα τις τιμές χονδρικής του κακάο στα υψηλότερα των τελευταίων σχεδόν 45 ετών και τη ζάχαρη στο υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από μια δεκαετία, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος παρασκευής λιχουδιών ενόψει των Χριστουγέννων. Οι δύο γιορτές είναι από τις πιο σημαντικές για τις αγορές καραμέλας και γλυκών, με τους Αμερικανούς καταναλωτές να αναμένεται να πληρώσουν 9,2% περισσότερο για ζάχαρη και γλυκά φέτος, σε σύγκριση με αύξηση 5,8% για τις συνολικές τιμές των τροφίμων.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Εθνικού Ιδρύματος Λιανικής των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί αναμένεται να ξοδέψουν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια για καραμέλες και γλυκά φέτος το Halloween, από 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Η τάση για πιο ακριβά ζαχαρωτά αντικατοπτρίζεται στις προηγμένες οικονομίες σε όλο τον κόσμο, με το κόστος ζαχαροπλαστικής στο Ηνωμένο Βασίλειο να αυξάνεται κατά 13% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Στη Γερμανία, τα γλυκά όπως οι μπάρες σοκολάτας και τα gummy bears ήταν πάνω από 19% πιο ακριβά τον ίδιο μήνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

Apple: Μία «Scary Fast» εκδήλωση στις 30 Οκτωβρίου για τα νέα Mac

Ερευνα: Αναμένεται αύξηση 14% στις δαπάνες των Αμερικανών φέτος τις γιορτές 

Γιατί οι Αμερικανοί αναμένεται να κάνουν ρεκόρ δαπανών στο φετινό Halloween

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News